"Din ziua în care vezi că îmbătrânesc, te rog să fii răbdătoare cu mine, însă, mai presus de orice, încearcă să înțelegi prin ce trec. Dacă repet un lucru de mai multe ori, atunci când vorbim, nu mă întrerupe pentru a-mi spune: Ai mai spus asta o dată acum un minut… Ci doar ascultă-mă, te rog. Încearcă să-ți aminteșți când erai mică și-ți citeam aceeași poveste de nenumărate ori până adormeai.
Când vezi că nu mă descurc cu tehnologia modernă, acordă-mi timp să mă obișnuiesc cu ea și nu te uită la mine cu privirea aceea… adu-ți aminte, dragă mea, că și eu te-am învățat cu multă răbdare multe lucruri, cum să mănânci corect, cum să te îmbraci, cum să-ți piepteni părul și cum să te descurci în viață de zi cu zi… în ziua în care vezi că îmbătrânesc, te rog să fii răbdătoare cu mine, însă, mai presus de orice, încearcă să înțelegi prin ce trec.
Îmi doresc că tu să devii ceea ce inima ta îți spune că e bine pentru ține. Nu imita pe nimeni, fii fidelă ție însăți. Nu încerca să te schimbi pentru a satisface așteptările celorlalți.
"Lumea e un loc minunat, însă uneori anumite lucruri pot face că viață să ni se pară dura. Indiferent de ce se întâmplă, nu lasă gândurile și oamenii negativi să te domine"
Ține minte întotdeauna că nimeni nu îți e dator cu nimic. Dacă cineva te iubește, este pentru că există ceva special în ține care i-a atins inima. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, încearcă să descoperi în tine acel lucru special și cultivă-l astfel încât să te înconjori cu iubire.
Lumea, așa cum o știm e un loc minunat, însă uneori anumite lucruri pot face că viață să ni se pară dura. Indiferent de ce se întâmplă, nu lasă gândurile și oamenii negativi să te domine.
Nu lasă copilul din tine să moară. Atâta timp cât ai grijă de el și de tine, vei găsi întotdeauna motiv să fii fericită.
Dacă se întâmplă să pierd șirul conversației, da-mi timp să mi-l amintesc, iar dacă nu reușesc, nu te enerva, nu fii nerăbdătoare și arogantă. Gândește-te în sinea ta că, pentru mine, cel mai important lucru este să fiu alături de tine.
Există un scop în toate lucrurile și pentru toate persoanele pe care le vei întâlni în viață. Pentru orice experiență prin care treci, străduiește-te să-i afli motivul pentru care s-a întâmplat. Ține-ți mintea și inima deschise și ia tot ce ți se întâmplă că pe niște lecții din care să tragi învățăminte.
Și dacă picioarele mele bătrâne și obosite nu se mai mișcă la fel de repede că înainte, da-mi mâna și ajută-mă așa cum și eu ți-am dat mâna când ai făcut primul pas. Când vor veni acele vremuri, nu fii tristă și încearcă să înțelegi că mă apropii de sfârșitul vieții mele cu dragoste.
Prețuiesc și îți mulțumesc pentru tot timpul petrecut împreună și întreagă bucurie împărtășită alături de ține. Cu un zâmbet larg și cu toate dragostea pe care am simțit-o întotdeauna pentru ține, vreau doar să-ți spun… că te iubesc, dragă mea fiica", citează revistasufletului.
Un studiu național, realizat de Kantar România, cu privire la indexul singurătății și efectele acesteia printre seniorii români, studiu prezentat de Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor, arată că 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenți resimt un grad mediu de singurătate.
Mai mult, 32% dintre seniori se simt marginalizați și trăiesc într-o continuă izolare. Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viață contribuie la restrângerea interacțiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceștia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.
Potrivit studiului, singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate: astfel, 1 din 4 seniori declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală. Dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, de două ori mai mult decât media.
"Bunicii noștri nu doar că sunt singuri, însă și-ar dori să fie în continuare utili și vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori. Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei și a depăși barierele cu privire la recunoașterea impactului singurătății în viața lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignorați de societate", susține Cătălin Dinu de la Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.