Scrisoarea deschisă: 13 ONG-uri cer respectarea drepturilor persoanelor cu HIV și TBC și acces la servicii medicale

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Mai mult organizații nonguvernamentale care militează pentru respectarea drepturilor persoanelor la risc sau afectate de HIV și TBC au transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care solicită adoptarea de urgență a unor acte normative.

Reprezentanții a 13 ONG care militează pentru respectarea drepturilor celor afectați de HIV și TBC solicită, într-o scrisoare deschisă, Guvernului, premierului și vicepremierului Raluca Turcan, adoptarea unor acte normative care să le permită pacienților cu HIV sau TBC să aibă acces la servicii medicale de prevenire și suport social.

Scrisoarea deschisă:

”13 organizaţii nonguvernamentale care militează pentru respectarea drepturilor persoanelor la risc sau afectate de HIV/SIDA și tuberculoză, susținute de Platforma RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, reunind peste 100 organizații și grupuri civice, au trimis azi o scrisoare deschisă Guvernului României, prin care solicită adoptarea de urgență a cadrului legal care permite accesul acestor persoane la serviciile medicale, de prevenire şi de suport social de care au nevoie. Scrisoarea deschisă a fost trimisă Prim-ministrului Ludovic Orban si Viceprim-ministrului Raluca Turcan, dar şi unui număr de reprezentanţi ai instituţiilor şi comunităţii internaţionale, printre care Comisiei Europene, Consiliului Europei, dar și Organizației Națiunilor Unite.

Solicitarea vine după ce, vreme de mai bine de 2 ani, Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii au întârziat să dea curs acestor cereri prin măsuri adecvate. Vorbim despre adoptarea Planului Național Strategic HIV/SIDA care înregistrează mai bine de 2 ani de întârziere și care a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății încă din 2018, după care nu s-a mai întâmplat nimic, întregul proiect rămânând complet blocat.

De asemenea, Legea nr. 302/2018 privind măsurile de control al tuberculozei are o întârziere de mai bine de un an în aplicare. Deși a fost votată și promulgată de Președintele Klaus Iohannis la finalul anului 2018, legea nu e aplicată în totalitate pentru pacienții cu tuberculoză. Lipsește un singur document care va asigura accesul efectiv al pacienților la indemnizația lunară de hrană, document care trebuie semnat și contrasemnat de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii.  

Organizaţiile semnatare solicită adoptarea de urgenţă a următoarelor acte normative: Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului muncii și protecției sociale, pentru stabilirea metodologiei de alocare a cuantumului pentru hrana pacienților cu tuberculoză (Legea nr. 302/2018) Hotărârea de Guvern pentru adoptarea Planului Național Strategic HIV/SIDA pentru următorii 3 ani; Hotărârea de Guvern pentru adoptarea componenței și regulamentului de organizare și funcționare a Comitetului Național Intersectorial pentru Controlul Tuberculozei și Infecției HIV/SIDA; Deși România se află printre țările puternic afectate de bolile transmisibile (inclusiv HIV şi tuberculoză), în prezent, programele naționale de sănătate se reduc la diagnostic și tratament. Alte 15 apeluri au fost transmise în ultimii doi ani pe cale instituțională direct Ministerului Sănătății, cât și celorlalte ministere și agenţii care sunt membre ale Comitetului Naţional de Coordonare a Programelor HIV/SIDA şi de Control al Tuberculozei; Instituțiile Organizației Națiunilor Unite și cele aparținând Uniunii Europene au atras deja atenția României că persoanele la risc sau care trăiesc cu HIV/SIDA sau bolnave de tuberculoză sunt printre cele mai vulnerabile grupuri și că trebuie să luăm de urgență măsuri.

Organizațiile solicită răspunsul Guvernului în cel mai scurt timp posibil.

Organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia ACCEPT, Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), Paula Rusu, jurnalist, fost pacient cu tuberculoza; Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA); Asociația Română Anti-SIDA (ARAS); Romanian Harm Reduction Network (RHRN); Tineri pentru Tineri; ECPI - Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice; Observatorul Român de Sănătate; ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei; Asociația SEXUL vs BARZA; Asociatia Eu Sunt! Tu?; Fundatia Population Services International in Romania; Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT); Platforma RESPECT pentru Drepturi și Libertăți, reunind peste 100 de organizații și grupuri civice”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel