Screeningul din cadrul Livero 2. Dr. Gheorghe: Pot fi prevenite, în proporție imensă, 80-90% din cazuri

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Screeningul din cadrul Livero 2. FOTO Pexels @ Tima Miroshnichenko
Screeningul din cadrul Livero 2. FOTO Pexels @ Tima Miroshnichenko

Prof dr Liana Gheorghe, cadru didactic la UMF Carol Davila București și Institutul Clinic Fundeni, a vorbit despre programul național de depistare a hepatitelor virale, dar și categoriile țintă ce sunt vizate de acesta.

”Multă vreme a însemnat un singur cuvânt, să faci prevenție sau profilaxie, în termeni medicali, dar nu mai este un sigur cuvânt. Începe să devină sau să rezoneze cu acțiunea, cu proactivitatea.

De altfel, nu știu dacă se știe, dar face parte integrantă din curicula de pregătire din activitatea medicului de familie și ar trebui să reprezinte, așa cum e în Franța, unde reprezintă cam 80% din activitatea acestora, se referă la toate aceste programe articulate prin care cauți factorii de risc și prin care cauți o boală înainte ca ea să vorbească, înainte ca ea să fie simptomatică.

Cu adevărat, screeningul, până în momentul de față, a fost un singur cuvânt. Cu ajutorul acestor programe finanțate în acord cu Comisia Europeană, din fondul social european, a devenit o realitate în România.

În domeniul gastroenterologiei și hepatologiei funcționează deja două asemenea programe și sunt destinate unor probleme importante de sănătate, care realmente pot fi prevenite, în proporție imensă, 80-90% din cazuri.

Primul dintre aceste programe de screening este destinat depistării hepatitelor virale și consecințelor acestora, bolilor cronice hepatice datorate infecțiilor virale cu virusul B, C și D, hepatitice.

Cel de-al doilea program de screening, la fel de important, este destinat depistării precoce, în stadii premaligne a cancerului de colon, de asemenea o problemă oncologică majoră în Europa și în lume”, a explicat Prof dr Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, în exclusivitate, la Academia de Sănătate de la DC Medical.

În ce constă programul național de depistare a hepatitelor

Cât privește programul național de depistare a hepatitelor, program pe care prof. Liana Gheorghe îl coordonează, aceasta susține că are ”o echipă remarcabilă de consilieri de proiect, o echipă de persoane implicare în această patologie”. 

Potrivit prof. Liana Gheorghe, programul Livero 2 este ”un amplu program regional de prevenire, de screening și de diagnostic al pacienților care au boli cronice hepatice datorate virusurilor hepatitice B, C și D, program care își propune să depisteze aceste afecțiuni în stadii asimptomatice, așa cum face oricare program de screening, și mai mult decât atât, este adresat unor categorii care până în momentul de față au fost neglijate sau au avut un acces limitat la acțiuni de prevenție, de diagnostic și de tratament în România.

 Este vorba de grupurile vulnerabile, care sunt foarte bine negociate și definite împreună cu Comisia Europeană, și anume: pacienți care, în primul rând vin din mediul rural, din comunități izolate, persoane sărace, persoane neasigurate, persoane fără adăpost, persoane care anterior au fost în centre de plasament, persoane cu dizabilități sau care îngrijesc persoane cu dizabilități, cei care lucrează sau au lucrat pe cont propriu în agricultură, persoane din familii moniparentale, persoane care suferă de dependențe, de droguri, alcool și alte substanțe, sau victime ale violenței domestice și traficului de persoane.

În general este vorba despre acele categorii neglijate, fără acces, fără a fi prezentat un interese special pentru toate programele care s-au derulat până în momentul de față în România.

Este pentru prima dată când un asemenea foarte amplu program de screening merge în mod focalizat către aceste comunități, către aceste persoane, propunându-și să îi găsească pe cei cu infecții virale și mai departe să le ofere ceea ce noi numim  cascada de îngrijiri specifice, să îi aducă în centre performante pentru stadializarea bolilor și să le ofere tratament. Indiferent că ei sunt asigurați sau nu, avem o suită de metode și de acțiuni prin care putem încerca să facem acest lucru”, a mai spus coordonatorul programului național.

Vezi mai mult în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel