Depresia nediagnosticată și netratată în rândul femeilor gravide și al proaspetelor mame poate pune în pericol sănătatea copilului și este una dintre cele mai frecvente și mai costisitoare complicații legate de sarcină în Statele Unite, potrivit Academiei Americane de Pediatrie (AAP).
Între 15-20% dintre proaspetele mămici, afectate de despresie
În condițiile actuală, atunci „când suntem capabili să ajutăm o mamă să facă față stării sale mintale, influențăm în esență la întreaga familie", a afirmat autorul declarației, dr. Marian Earls, într-un comunicat de presă al Academiei. „Sperăm să creăm un tampon de protecție pentru copil, consolidând în același timp relațiile de familie și bunăstarea".
Între 15% și 20% dintre proaspetele mănici sunt afectate de depresie în timpul sarcinii sau în anul de după naștere, o problemă numită acum „depresie perinatală".
Aproximativ 50 la sută dintre femeile cu depresie perinatală sunt nediagnosticate și netratate. Acest lucru poate împiedica legătura și atașamentul sănătos, poate denatura o percepție a mamei despre comportamentul copilului ei și poate afecta capacitatea ei de a-și păstra copilul în siguranță, au descoperit cercetătorii.
Femeile ar trebui să fie testate pentru depresie o singură dată în timpul sarcinii și în timpul vizitei medicale pe care o fac bebelușii la vârstă de 1, 2, 4 și 6 luni, conform noilor recomandări, care încurajează, de asemenea, pediatrii să găsească sprijin pentru pacienții cu depresie.
Afectează sănătatea copilului
„Știm că depresia postpartum poate fi o formă de stres toxică care poate afecta dezvoltarea creierului infantil și poate provoca probleme cu relațiile de familie, alăptarea și tratamentul medical al copilului", a spus Dr. Jason Rafferty, coautor al declarației.
Rafferty a subliniat că „pediatrii sunt într-o poziție unică pentru a ajuta la identificarea părinților care au nevoie de sprijin suplimentar".
Potrivit lui Earls, medicii „au făcut pași importanți în ultimii 10 ani în educarea și screening-ul părinților pentru depresie. Dar mai trebuie făcute eforturi pentru a rezolva stigmatizarea asociată bolii mintale și a conduce familiile către locurile unde pot găsi sprijinul potrivit".
Declarația privind noua politică a fost publicată online pe 17 decembrie în revista Pediatrics și va publicată în print în ediția din ianuarie 2019. Ea poate fi consultată integral AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.