Screening auditiv pentru nou-născuți, află cum s-a extins programul

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Hipoacuzia congenitală reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale. Unul până la trei nou născuți din 1000 se naște cu astfel de probleme de auz. Copiii care nu sunt depistați în primul ani de viață vor avea afectată dramatic capacitatea de a învăța să vorbească. Începând din această lună, toți copiii născuți în maternitățile de stat din România pot beneficia de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modern, în cadrul programului național de screening auditiv.

Specialiștii din cadrul Comitetului privind auzul copiilor (The Joint Comittee on Infant Hearing) recomandă screening-ul audiologic generalizat la toți nou-născuții înainte de vârsta de 1 lună. Cei depistați prin screening trebuie evaluați de către un medic specialist audiolog în primele 3 luni de viață, iar dacă se confirmă hipoacuzia vor fi încadrați în programul de intervenție terapeutică precoce înainte de vârsta de 6 luni.

Programul de screening auditiv al Ministerului Sănătății a fost extins la nivel național, fiind implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuți. Toate aceste unități sanitare au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă, anunță Ministerul Sănătății, care a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei.

,,După spitalele regionale și alte proiecte importante cu finanțare de la Banca Mondială, am reușit deblocarea acestui proiect. Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obținut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou- născuților”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Dacă bebelușul nu a fost testat în maternitate, prima testare trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7-10 zile, înaintea varstei de 1 lună, susțin specialiștii. În cazul copiilor cu risc de hipoacuzie, e nevoie de testare la fiecare 6 luni până la vârsta de 3 ani.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel