Scrâșnitul din dinți, buxismul, se poate întâlni atât pe parcursul zilei, dar este mai frecvent în timpul nopții. Bruxismul prezintă adesea între vârsta de 10 și 20 de ani, dar poate persista pe tot parcursul vieții, ducând adesea la probleme secundare, cum ar fi sindromul articulației temporomandibulare.
Dr. Daniela Diveică, medic primar în chirurgie plastică și estetică, a explicat în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC Medical, cum poate ajuta tratamentul cu botox în cazul bruxismului. Injecțiile de Botox, o formă de toxină botulinică, pot ajuta unele persoane cu bruxism sever care nu răspund la alte tratamente.
”În zona etajului inferior al feței, putem folosi botoxul în anumite afecțiuni medicale cum ar fi bruxismul. Sunt mușchii feței care ajută în procesul de masticație, dar genetic pot fi mai voluminoși și se produce un scrâșnit al dinților în timpul somnului și sunt afectate suprafețele dentare. Botoxul este una dintre soluții.
Se relaxează puțin acești mușchi și nu mai scrâșnesc noaptea, în somn, dinții”, a explicat dr. Daniela Diveică, medic primar în chirurgie plastică și estetică în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe de la DC Medical.
Scrâșnitul din dinți, asociat cu tulburările de mișcare
Atât bruxismul diurn, cât și cel nocturn pot fi asociate cu diverse tulburări de mișcare și degenerative, cum ar fi distonia oromandibulară și boala Huntington. De asemenea, bruxismul este frecvent remarcat la copiii cu retard mental sau paralizie cerebrală. Bruxismul nocturn este observat cel mai proeminent în timpul etapelor N1 și N2 somn și somn REM. Episodul se caracterizează prin măcinarea stereotipă a dinților și este adesea precipitat de anxietate, stres și boli dentare. Ocazional, au fost descrise cazuri familiale, notează Science Direct.
Scrâșnitul din dinți, diagnostic
În timpul examinărilor dentare obișnuite, medicul dentist va verifica dacă există semne de bruxism. Dacă prezentați semne, medicul stomatolog urmărește modificările dinților și ale gurii în următoarele câteva vizite pentru a vedea dacă procesul este progresiv și pentru a determina dacă aveți nevoie de tratament.
Determinarea cauzei. Dacă dentistul dumneavoastră suspectează că aveți bruxism, acesta încearcă să determine cauza acestuia punându-vă întrebări despre sănătatea dumneavoastră dentară generală, medicamente, rutina zilnică și obiceiurile de somn.
Vezi și: Cum să faci ridurile să dispară. Diveică: Am oprit timpul în loc. Șterge 10-15 ani de pe chip
Pentru a evalua amploarea bruxismului, dentistul dumneavoastră poate verifica:
- Sensibilitate în mușchii maxilarului dvs.
- Anomalii dentare evidente, cum ar fi dinți sparți sau lipsă
- Alte leziuni ale dinților, ale osului subiacent și ale părții interioare a obrajilor, de obicei cu ajutorul razelor X
- Un examen stomatologic poate detecta alte afecțiuni care pot provoca dureri similare la nivelul maxilarului sau urechii, cum ar fi afecțiuni ale articulației temporomandibulare (ATM), alte probleme dentare sau afecțiuni de sănătate.
Vezi și: Obiectul banal care poate provoca septicemie. Poți faci o infecție gravă
Botoxul, ce este
Injecțiile cu Botox sunt cunoscute în primul rând pentru capacitatea de a reduce aspectul ridurilor faciale. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata afecțiuni precum spasmele gâtului (distonie cervicală), transpirația excesivă (hiperhidroza), vezica urinară hiperactivă și ochiul leneș. Injecțiile de Botox pot ajuta, de asemenea, la prevenirea migrenelor cronice.
Injecțiile cu botox folosesc o toxină numită onobotulinumtoxinA pentru a împiedica temporar un mușchi să se miște. Această toxină este produsă de microbul care provoacă botulismul, un tip de intoxicație alimentară.
Botoxul a fost primul medicament care a folosit toxina botulinică. Alte produse includ acum abobotulinumtoxinaA (Dysport), rimabotulinumtoxinaB (Myobloc) și incobotulinumtoxinaA (Xeomin). Fiecare este puțin diferit, în special când vine vorba de unitățile de dozare, astfel încât acestea nu sunt interschimbabile, notează Mayo Clinic.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.