Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
scortisoara. FOTO: Freepik @nipapornnan
scortisoara. FOTO: Freepik @nipapornnan

Scorțișoara are efecte benefice asupra memoriei și învățării. Ce alte proprietăți are condimentul iernii.

Scorțișoara este condiment cu o puternică acțiune antioxidantă, având un indice ORAC, capacitatea de absorbție a radicalilor liberi, de 131.420 µmol TE/100g.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

Studiile au arătat că scorțișoara, pe lângă proprietățile antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene, are și capacitatea de stimulare a sistemului imunitar.

Vezi și: Stresul, impact surprinzător asupra memoriei. Când ne ajută și cum putem să-l gestionăm. Cinci pași simpli și ușori

Scorțișoara, bună pentru memorie și învățare

Alte studii sugerează că prin compușii bioactivi, scorțișoara poate stimula funcția cerebrală, în special memoria și învățarea, arată Medical Xpress.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Medicale Birjand din Iran a analizat recent mai multe studii anterioare care au explorat efectele scorțișoarei asupra funcțiilor cognitive.

Analiza lor evidențiază valoarea potențială a scorțișoarei pentru prevenirea sau reducerea tulburărilor de memorie sau de învățare.

"Acest studiu a avut ca scop revizuirea sistematică a studiilor despre relația dintre scorțișoară și componentele sale cheie în memorie și învățare.

2.605 studii au fost colectate din diferite baze de date în septembrie 2021 și au fost investigate pentru eligibilitate, iar 40 de studii au îndeplinit criteriile noastre și au fost incluse în această revizuire sistematică”, au scris Samaneh Nakhaee, Alireza Kooshki și colegii lor în lucrarea lor, ce a fost publicată în Nutritional Neuroscience.

Din cele 40 de studii, 33 au fost efectuate in vivo (adică examinarea unor organisme vii), în timp ce 5 au fost efectuate in vitro (în afara organismelor vii, prin analiza celulelor sau a țesuturilor post-mortem), iar 2 au fost studii clinice.

Cercetătorii au analizat și comparat datele celor 40 de studii, după autor, data publicării, tipul de scorțișoară utilizat, vârsta și genul particpanților, dar și durata și metoda de consum, precum și rezultatele obținute.

Puse ”cap la cap”, toate datele au sugerat că scorțișoara poate îmbunătăți memoria și funcția cognitivă.

”Studiile in vivo au arătat că utilizarea scorțișoarei sau a componentelor sale, cum ar fi eugenolul, cinamaldehida și acidul cinamic, ar putea modifica în mod pozitiv funcția cognitivă.
Studiile in vitro au arătat, de asemenea, că adăugarea scorțișoarei sau a cinamaldehidei într-un mediu celular poate reduce agregarea tau, beta amiloid, și crește viabilitatea celulară”, au transmis autorii lucrării.

În ceea ce privește studiile clinice, unul a fost realizat pe adolescenți, celălalt pe adulți cu prediabet, adulți cu vârsta de sub 60 de ani, iar administrarea scorțișoarei s-a făcu într-o primă fază prin intermediul gumei de mestecat cu scorțișoară, apoi prin consumul a 2 grame de scorțișoară pusă pe pâine albă. 

În cazul adolescenților, rezultatele au fost pozitive, sugerând că mestecarea gumei cu scorțișoară a îmbunătățit funcție de memorie și a redus anxietatea.

În celălalt studiu, efectuat pe adulții prediabetici, nu a fost constatată nicio modificare semnificativă a funcției cognitive în urma consumului de scorțișoară.

Vezi și: Ficatul gras, detoxifiere prin alimentație. Nutriționist: 80% dintre noi am fi în dureri, atât de des este răspândit

Scorțișoara, alte beneficii pentru sănătate

Scorțișoara, în antichitate, era folosită și pentru proprietățile sale diuretice, carminative, emenagoge și antitoxice. Scorțiloara conține, printre altele, vitamine din complexul B-urilor, vitamine cunoscute pentru acțiunea lor asupra creierului.

Există studii care au sugerat că scorțișoara, prin compușii săi, are proprietăți nu doar antioxidante, ci și antiinflamatorii, antidiabetice și antimicrobiene.

Astfel, scorțișoara își poate trece în lista de beneficii și:

- ameliorarea infecțiilor fungice, printre care Candida, o infecție care afectează fluxul sanguin

- reglarea nivelului de zahăr din sânge

- scăderea trigliceridelor, a colesterolului

- prevenirea bolii Alzheimer

- protecție împotriva HIV

- prevenirea sclerozei multiple

- reducere efectele meselor bogate în grăsimi

-  are proprietăți antiinflamatorii

- reduce riscul bolilor cardiovasculare

- previne cancerul, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Consumul de zahăr, asociat cu scăderea imunității. Bilic: Ne face viața mai dulce, dar ne ruginește mai repede

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel