Scolioza, simptome și tratament. Poate avea o evoluție galopantă. Fizioterapeut: Creșterea unghiului este, de foarte multe ori, înfiorătoare

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
scolioza. FOTO: Freepik @New Africa
scolioza. FOTO: Freepik @New Africa

Scolioza are câteva simptome clare. La ce trebuie atenți părinții și care este vârsta ”critică” la care scolioza evoluează galopant.

Scolioza este o afecțiune în care coloana vertebrală este curbată în lateral și afectează unii copii. Scolioza poate să apară la orice vârstă, dar se manifestă mai ales între 10 și 12 ani sau în perioada adolescenței.

Scolioza, tipuri și cauze

Există trei tipuri de scolioză în rândul copiilor și a adolescenților, și anume:

- scolioza idiopatică, pentru care nu există o cauză anume

- scolioza congenitală, o anomalie destul de rară a coloanei vertebrale, depistată la naștere

- scolioza neuromusculară, o curbură a coloanei vertebrale cauzată de anomalii la nivelul mușchilor și nervilor care susțin coloana vertebrală.

Cauza scoliozei nu poate fi întotdeauna determinată, însă cele mai comune, identificate de medici, sunt:

- paralizia cerebrală

- afecțiunile neuromusculare

- malformațiile congenitale

- leziuni ale coloanei vertebrale, infecții

- gene specifice

- lungimea piciorului

- osteoporoza

- purtare rucsacului sau a genții pe un umăr.

Scolioza, simptome

De obicei, scolioza nu provoacă dureri, astfel încât simptomele pot trece adesea neobservate.

Simptomele scoliozei includ:

- umerii inegali

- înclinarea constată într-o parte

- lungimea inegală a picioarelor

- omoplații proeminenți

- talie neuniformă

- șolduri ridicate, notează Cleveland Clinic.

”Scolioze grave, cele mai multe, sunt descoperite în condițiile în care merg cu copiii la mare.

Acolo părinții văd asimetriile, dezechilibrele la nivelul umerilor, la nivelul bazinului, felul cum calcă, și vede că există o asimetrie între poziția umerilor și a bazinului. 

Și vede că  există și o cocoașă, o gibozitate, și atunci își dă seama că este o perioadă extrem de dificilă pentru adolescent.

Pentru că un adolescent sau o adolescentă, mai ales, care are o scolioză, să știți că este extrem de afectată.

Sunt copii care refuză colectivitățile, sunt copii care refuză un anumit tip de îmbrăcăminte”, a declarat dr. Elena Căciulan, fizioterapeut, la Digi 24.

Vezi și: Tumorile cerebrale, simptome similare AVC. Ioani: Orice tumoră poate fi operată

Scolioza, diagnostic și tratament

În cazul în care aveți suspiciunea că adolescentul sau copilul are scolioză, este indicat să mergeți la medic. Cel de familie după examinare poate trimite copilul la medicul specialist pentru stabilirea diagnosticului și efectuarea investigațiilor în vederea identificării opțiunilor de tratament.

Investigațiile pot include:

- radiografie

- RMN

- tomografie computerizată

- scintigrafie osoasă.

În ceea ce privește evoluția rapidă scoliozei, fizioterapeutul atrage atenția cu privire la un punct de reper important, mai ales în cazul fetelor.

”Un punct de reper extraordinar este apariția menarhei,a primului ciclu menstrual, pentru că trebuie să ținem cont: cu un an înainte și cu 6 luni sau un an după apariția menarhei este perioada în care scolioza de 10 grade poate să ajungă la 40, 50, 60 de grade. Creșterea unghiului este, de foarte multe ori, înfiorătoare.

Evoluția aceasta sperie atât pacientul, cât și familia, iar tu ca specialist îți pui întrebarea: Ce am de făcut acum, care este cea mai bună modalitate de a începe programul de fizioterapie”, a mai spus dr. Elena Căciulan.

Opțiunile de tratament pentru scolioză depinde de o serie de factori:

- gradul de curbură a coloanei vertebrale

- vârsta

- dacă pacientul se află încă în perioada de creștere, care este până la 16-18 ani

- tipul curburii, în C sau în S

- tipul scoliozei.

Astfel, există două tipuri de corsetare:

- full-time, corsetul fiind purtat între 16 și 23 de ore, cu excepția perioadei în care pacientul face duș sau își îngrijește pielea sau în timpul exercițiilor fizice

- corsetare pe timp de noapte.

Alegerea se face în funcție de dimensiunea și locația curbelor coloane, dar și de ceea ce este pacientul dispus să facă. Însă, în general, pentru curburi mai mici de 35 de grade se recomandă purtarea corsetului numai pe timp de noapte, în vreme ce pentru curburi mai mari de 35 de grade este necesară purtarea corsetului full-time.

De asemenea, o altă opțiune este intervenția chirurgicală, dar aceasta se recomandă în cazul curburilor mai mari de 40 de grade și dacă simptomele afectează viața de zi cu zi a pacientului.

Vezi și: Tehnologia, pericol sau avantaj. Daniel David, avertisment pentru părinți: Nu este bună sau rea. Ea devine bună sau rea în funcție de cum o utilizăm

Mituri și adevăruri despre poziția coloanei

Fizioterapetul a demontat câteva dintre miturile cu privire la tulburările de poziționare, afecțiuni ale coloanei date de statul prelungit în băncile școlii, la calculator și a lipsei de mișcare.

Scolioza nu se poate trata. Potrivit medicului, ”scolioza se poate trata, cu brio. Se tratează cu corsetul, se tratează cu fizioterapie”.

Scolioza nu mai evoluează după 16-18 ani. ”Scolioza idiopatică evoluează cu 1-2 grade pe an”.

Ghiozdanul greu sau poziția în banca școlară duc la apariția scoliozei. ”Acestea nu sunt cauze ale scoliozei idiopatice”.

Înotul, ajutor în recuperarea scoliozei. ”Înotul nu ajută la recuperare, dar stimulează copilul din punct de vedere senzorial, îl face să se miște cu ușurință, îi dă posibilitatea de a se bucura de mișcare, dar înotul, fără celelalte terapii nu înseamnă nimic în recuperarea scoliozei”, a concluzionat fizioterapeutul.

Vezi și: TRACC, testul care detectează cancerul. Se folosesc probe de sânge. Coriu: Metodă excepțională. Revoluționară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel