Scoaterea amigdalelor, 7 din 8 operații făcute inutil la copii. Studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Boala inflamatorie intestinală crește riscul de tulburări psihice la copii
Boala inflamatorie intestinală crește riscul de tulburări psihice la copii
  • Boala inflamatorie intestinală crește riscul de tulburări psihice la copii

Scoaterea amigdalelor – amigdalectomia - în 7 din 8 cazuri este făcută inutil la copii, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Birmingham. Pentru această cercetare ei au analizat datele a peste 1,6 milioane de copilași operați. 

Un studiu realizat la Universitatea din Birmingham a constatat că șapte din fiecare opt copii care au amigdalele scoase nu au niciun beneficiu de pe urma acestei intervenții chirurgicale.

Cercetătorii au analizat înregistrările medicale electronice ale a peste 1,6 milioane de copii din mai mult de 700 de instituții medicale din Marea Britanie, date colectate între anii 2005 și 2016. Ei au descoperit că din cei 18.271 de copii care au avut amigdalele înlăturate în acest interval de timp, numai 2.143 (11,7%) au avut cu adevărat infecții în gât care justificau intervenția chirurgicală.

Operații inutile, costuri uriașe

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Sănătății Aplicate din cadrul Universității Birmingham au concluzionat că dovezile lor, publicate astăzi (6 noiembrie) în British Journal of General Practice, arată că anual 32.500 de copii suferă amigdalectomii inutil, la un cost de 36,9 milioane de lire sterline pentru sistemul sanitar britanic (NHS).

Surinzător, oamenii de știință au descoperit că mulți dintre copiii care ar avea de ce beneficia de îndepărtarea amigdalelor nu au parte de aceste proceduri chirurgicale. Practic, din cei 15.764 de copii pentru care existau documente medicale care justificau necesitatea anei amigdalectomii, doar 2.144 (13,6%) au avut amigdalele scoase.

Potrivit reglementărilor din sistemul de sănătate britanic, un copil se califică pentru o amigdalectomie dacă suferă de mai mult de 7 infecții grave (și documentate medical) ale amigdalelor într-un an, mai mult de 5 pe an timp de doi ani consecutivi sau 3 inflamații pe an timp de trei ani succesivi.

Cercetătorii de la Birmingham au descoperit, însă, că dintre cei care au suferit o amigdalectomie, 12,4 % au avut doar cinci până la șase inflamații într-un an; 44,7% au suferit două până la patru amigdalite într-un an; iar 9,9% au avut doar doar o infecție într-un an.

Fac operația cui nu are nevoie de ea

Copiii cu infecții frecvente în gât suferă de obicei mai puține astfel de episoade în anul următor sau în al doilea, arată cercetătir anterioare. Apoi, la copiii cu suficiente inflamații documentate îmbunătățirea stării de sănătate este ușor mai rapidă după amigdalectomie, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală a fost justificată. (...) Dar, copiii cu mai puține inflamații nu au beneficii care să justifice operația, pentru că inflamațiile gâtului tind să dispară oricum. Studiul nostru a arătat că majoritatea copiilor care au avut amigdalele scoase nu au avut suficiente inflamații pentru a justifica operația, iar pe de altă parte, copiilor care au fost grav și frecvent afectați amigalită nu li s-a făcut procedura", a arătat Tom Marshall, profesor de sănătate publică și îngrijire primară la Birmingham.

Mai mult, explica el într-un material dat publicității de Universitatea Birmingham, „copii sunt mai mult afectați negativ decât pozitiv de amigdalectomie. Am constatat că, chiar și printre copiii grav afectați de inflamațiile amigdalelor, doar o foarte mică parte au amigdalele scose, ceea ce te face să te întrebi dacă amigdalectomia a fost vreodată esențială pentru orice copil".

Studiul poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel