Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) susține demersurile inițiate de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația de Scleroză Multiplă București și Asociația Învingătorii Sclerozei Multiple, privind îmbunătățirea Programului Național de Scleroză Multiplă în folosul persoanelor diagnosticate cu această afecțiune.
Propunerile privind îmbunătățirea Programului Național de Scleroză Multiplă au fost înaintate anul trecut și au constituit un demers constat al asociațiilor menționate pe tot parcursul anului 2018 dar și în primele luni ale anului 2019 (https://www.petitieonline.com/sistemul_medical_trebuie_s_urmeze_pacientul_i_in_cazul_sclerozei_multiple)
Potrivit unui comunicat remis presei, APCR arată că pacienții au nevoie de stabilirea și confirmarea diagnosticului cât mai repede. Stabilirea și confirmarea diagnosticului se poate face în centre specializate dotate cu aparatură medicală necesară, dar și cu personal medical specializat în diagnosticarea și tratarea sclerozei multiple (SM).
„Monitorizarea periodică a bolii se va face prin controale anuale realizate în unităţile de diagnosticare. În cadrul controalelor anuale se vor face toate analizele necesare, inclusiv RMN. Aceste controale se pot face și ori de câte ori starea de sănătate a pacientului o cere. În urma acestor controale, în funcție de evoluția pacientului, se poate schimba terapia, urmând ca pacientul să se întoarcă cu toate rezultatele controalelor şi cu recomandarea de tratament în orașul de reședință, iar medicul prescriptor din localitatea de reşedinţă să continue prescrierea terapiei”, se arată în document.
De asemenea, în ce privete recuperarea medicală, se mai rată în document, „cele două recomandări de kinetoterapie a câte 10 ședințe anual sunt insuficiente pentru persoanele diagnosticate cu SM. Considerăm că recuperarea medicală pentru pacienții cu SM trebuie să fie continuă și să acopere servicii de kinetoterapie, recuperarea neurologică și servicii de consiliere psihologică.”
„Ne bucură faptul că demersurile realizate până acum au creat o bază de dezbatere cu reprezentanții Ministerului Sănătăți și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care au înțeles provocările cărora trebuie să le facă față pacienții privind deplasarea doar în anumite centre de tratament, și sperăm că și Comisia de Neurologie a Ministerului Sănătății să acorde avizul necesar pentru modificarea punctelor 1și 2 din petiție, astfel încât orice medic neurolog din orice spital din România să poată să continue prescrierea terapiei pacienților aflați în tratament în Programul Național de Neurologie”, mai arată APCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.