Schizofrenie. Suplimentul din brocoli care ar putea reduce simptomele

Angela Sabău |
Data publicării:
Un compus al brocoli este activ împotriva tumorilor FOTO: pexels.com
Un compus al brocoli este activ împotriva tumorilor FOTO: pexels.com

Schizofrenia vine cu o serie de dezechilibre chimice în creier. Oamenii de știință le-au identificat și au descoperit că un compus din brocoli poate reduce substanța în exces.

Într-o serie de studii realizate atât pe animale, cât și pe oameni, cercetătorii Johns Hopkins Medicine spun că au identificat un set de dezechilibre chimice în creierul persoanelor cu schizofrenie, legate de glutamatul chimic. De asemenea, în urma studiilor ei au înțeles cum să ajusteze nivelul, utilizând un compus derivat din broccoli, potrivit sciencedaily.com.

Ei spun că rezultatele sporesc speranța că suplimentele cu extract de broccoli, care conține niveluri ridicate de sulforafan, poate într-o bună zi să ofere o modalitate de a reduce dozele de medicamente antipsihotice, obișnuite, necesare pentru a gestiona simptomele schizofreniei și, astfel, vor putea fi reduse efectele secundare nedorite ale medicamentelor.

"Este posibil ca studiile viitoare să poată arăta că sulforafanul este un supliment sigur pentru a fi oferit oamenilor cu riscul de schizofrenie, ca o modalitate de a preveni, sau întârzia apariția simptomelor", spune Akira Sawa, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins School of Medicine și director al Centrului Schizofreniei Johns Hopkins.

Schizofrenia este marcată de halucinații, iluzii și gândire incoerentă, precum și sentimente, comportament, percepție și vorbire dezordonate. Medicamentele utilizate pentru tratarea schizofreniei nu funcționează complet pentru toată lumea și pot provoca o varietate de efecte secundare nedorite, inclusiv probleme metabolice care cresc riscul cardiovascular, mișcările involuntare, agitația, rigiditatea.

Într-un studiu descris în revistei JAMA Psychiatry, cercetătorii au căutat diferențe în metabolismul creierului între persoanele cu schizofrenie și cele sănătoase. Ei au recrutat 81 de persoane din Centrul de Schizofrenie Johns Hopkins în timp 24 de luni de la primul lor episod de psihoză, care poate fi un simptom caracteristic al schizofreniei, precum și 91 de persoane din grupul de control (persoane sănătoase) din comunitate.

Participanții au avut o medie de 22 de ani, iar 58% au fost bărbați. Cercetătorii au folosit un magnet puternic pentru a măsura și compara cinci regiuni din creier la persoanele cu și fără psihoze. O analiză computerizată a datelor de spectroscopie cu rezonanță magnetică  (RMN) a identificat metaboliții chimici individuali și cantitățile acestora.

Substanța care face diferența

Cercetătorii au descoperit, în medie, cu 4% niveluri semnificativ mai mici ale glutamatului chimic din creier în regiunea cortexului cingular anterior al creierului, la persoanele cu psihoze, comparativ cu persoanele sănătoase.

Glutamatul este cunoscut pentru rolul său în transmiterea de mesaje între celulele creierului și a fost legat de depresie și schizofrenie, astfel încât aceste rezultate au adăugat dovezi că nivelul de glutamat are un rol în schizofrenie.

În plus, cercetătorii au descoperit o reducere semnificativă de 3% din glutationul chimic in cortexul cingular anterior al creierului si 8% in talamus. Glutationul este alcătuit din trei molecule mai mici, dintre care unul este glutamat.
Cercetătorii au folosit sulforafanul chimic găsit în broccoli, despre care se știe că transformă o genă care face mai multă enzimă care alimentează glutamatul, cu o altă moleculă pentru a face glutation. Când au tratat celulele creierului de șobolan cu glutation, acești nervi au trimis mai multe mesaje către alte celule ale creierului. Cercetătorii spun că deplasarea echilibrului în acest mod este asemănătoare cu schimbarea celulelor creierului precum în modelul găsit în creierul persoanelor cu schizofrenie. "Ne gândim la glutation ca și la o rezervă de glutamat depozitată într-un rezervor", spune Thomas Sedlak, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale. "Dacă aveți un rezervor de benzină mai mare, aveți mai multă libertate în ceea ce privește cât de departe puteți conduce, dar imediat ce scoateți carburantul din rezervor, este ars rapid. Ne putem gândi la cei cu schizofrenie ca având un rezervor de gaz mai mic“, a spus el.

Efectul la oameni, promițător

Deoarece sulforafanul a schimbat dezechilibrul glutamatal în creierul șobolanului și a afectat modul în care mesajele au fost transmise între celulele cerebrale, cercetătorii au vrut să testeze dacă sulforafanul ar putea schimba nivelurile de glutation în creierul oamenilor sănătoși și să vadă dacă aceasta ar putea fi o strategie pentru persoanele cu tulburări mintale. Pentru studiul lor, publicat în Neuropsychiatria moleculară, cercetătorii au recrutat nouă voluntari sănătoși (patru femei, cinci bărbați) care au luat două capsule cu 100 micromoli zilnic de sulforafan sub formă de extract de broccoli, pentru șapte zile.

Voluntarii au raportat că unii dintre ei au avut gaze și unii au avut deranj stomacal, atunci când au uat capsulele pe stomacul gol, dar, în general, sulforafanul a fost relativ bine tolerat.

Cercetătorii au folosit din nou RMN pentru a monitoriza trei regiuni ale creierului pentru nivelurile de glutation, la voluntarii sănătoși, înainte și după administrarea de sulforafan. Ei au descoperit că, după șapte zile, a existat o creștere cu aproximativ 30% a nivelurilor medii de glutation în creierul subiecților. De exemplu, în hipocampus, nivelurile de glutation au crescut în medie cu 0,27 milimolar față de valoarea inițială de 1,1 milimolar după șapte zile de la administrarea substanței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel