Schizofrenia, prezisă încă din pântecul mamei. Concluziile revoluționare ale unui studiu

Florina Pop |
Data publicării:
Bolile care îți distrug creierul
Bolile care îți distrug creierul

Un scor al genelor legate de schizofrenie din placentă ar prezice dimensiunea creierului unui copil la naștere și rata de dezvoltare cognitivă a acestuia, care, în funcție de alți factori, ar duce la schizofrenie mai târziu în viață, susține un studiu.

Identificarea anumitor gene încă din placentă ar ajuta cercetătorii să spună care bebeluș ar putea dezvolta mai târziu în viață schizofrenie.

”Prin identificarea genelor specifice activate în placentă care par a fi unice pentru riscul de schizofrenie, ne-am concentrat asupra unui set de procese biologice care ar putea fi vizate pentru îmbunătățirea sănătății placentare și reducerea riscului de schizofrenie. (...) Până în prezent, prevenirea de la începutul vieții părea inabordabilă, dacă nu chiar inimaginabilă, dar aceste noi perspective oferă posibilități de schimbare a paradigmei”, consideră Daniel R. Weinberger, medic, CEO și director al Institutului Lieber, potrivit medicalxpress.

Potrivit acestuia, majoritatea copiilor cu un scor al genei schizofreniei mai ridicate în placentă nu vor dezvolta schizofrenie, deoarece alți factori genetici și de mediu vor compensa aceste efecte placentare mai târziu în dezvoltare. Însă, spune el, în principiu, persoanele care au alți factori de risc genetici ai schizofreniei și complicații timpurii ale vieții în timpul sarcinii ar putea să nu poată compensa și să dezvolte boala, mai ales dacă sunt bărbați.

Studiul se bazează pe peste 30 de ani de dovezi științifice care arată riscul de schizofrenie, o tulburare diagnosticată mai întâi la începutul vieții adulte, începe mult mai devreme în viață, chiar și în viața prenatală.

”Aceasta este o dovadă suplimentară că viața timpurie contează în schizofrenie și că placenta joacă un rol mai mare decât ne-am imaginat. (…) Măsurarea scorurilor genetice ale schizofreniei în placentă, combinată cu studierea primilor doi ani de tipare cognitive de dezvoltare și complicații timpurii ale vieții, s-ar putea dovedi a fi o abordare importantă pentru identificarea copiilor cu riscuri crescute. Înțelegerea traiectoriilor care duc la tulburări de neurodezvoltare este o mare provocare, dar una necesară pentru a concepe strategii care vizează prevenirea”, este de părere Daniel Weinberger, conform sursei citate.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel