Schizofrenia, noi posibile tratamente, după descoperirea nivelului scăzut de betaină la acești pacienți

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Schizofrenia
Schizofrenia

Schizofrenia ar putea avea în curând noi tratamente, după ce oamenii de știință au descoperit o substanță al cărei nivel scade foarte mult la acești pacienți. 

Multe medicamente psihiatrice acționează asupra receptorilor sau transportorilor anumitor neurotransmițători din creier. Cu toate acestea, există o mare nevoie de alternative și cercetătorii caută alte obiective printre tiparelor metabolice ale creierului.

Lipsa glicinei betaine contribuie la patologia creierului în schizofrenie, iar cercetările efectuate de Centrul RIKEN pentru știința creierului (CBS) arată că suplimentarea cu betaine poate contracara simptomele psihiatrice la șoareci.

Betaina, efect antiinflamator

Betaina provine dintr-o dietă normală, dar este, de asemenea, sintetizată în organism, unde contribuie la metabolism în diferite moduri, inclusiv ca agent antiinflamator. Nivelurile de betaină (glicină betaină sau trimetilglicină) în plasma sanguină a pacienților cu schizofrenie au fost anterior găsite ca fiind scăzute, ceea ce a sugerat că este o posibilă țintă terapeutică.

În noul studiu, șoarecii cărora le lipsesc gena Chdh, care este implicată în producerea betainei, au prezentat comportamente depresive și o mare reducere a betainei în creier și sânge. Nivelurile de betaetină din creier s-au recuperat atunci când au fost administrate șoarecilor ca supliment în apa de băut, demonstrând că betaina poate trece prin bariera hemato-encefalică.

Medicamentele psihedelice cum ar fi PCP și metamfetamina pot produce, de asemenea, comportamente asemănătoare schizofreniei, atât la oameni, cât și la șoareci. Cercetatorii au testat dacă suplimentarea cu betaine ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor induse de PCP și metamfetamină la șoareci. Ei au descoperit că betaina, nu numai că a îmbunătățit deficitele cognitive și anomaliile comportamentale, dar a inversat și stresul oxidativ la nivel molecular. Se consideră că stresul oxidativ este un mecanism prin care aceste medicamente provoacă simptome psihiatrice la om.

Nivel scăzut de betaină, la pacienții cu schizofrenie

În cele din urmă, analizarea probelor creierului uman postmortem a arătat, într-adevăr, niveluri scăzute de betaine la pacienții cu schizofrenie, care nu au legătură cu cantitatea de medicamente antipsihotice administrate înainte de moarte. Ei au descoperit, de asemenea, un subset al creierului cu stres oxidativ cauzat de deficit de betaine, o patologie care a apărut în cazurile cu simptome psihotice severe.

Cercetătorii au reușit să reproducă această patologie în celulele stem pluripotente induse ,care simulează starea de stres oxidativ și contracararea prin tratamentul cu betaine.

„Noi sugerăm că una dintre funcțiile betainei este de a promova activitatea antioxidantă în ciclurile metabolice în care participă”, spune autorul principal Takeo Yoshikawa de RIKEN CBS. „Cu toate acestea, suplimentarea betainei nu este un glonț de argint pentru schizofrenie sau alte afecțiuni psihiatrice.”

Cercetătorii au identificat, de asemenea, o variantă genetică ce ar putea prezice eficacitatea tratamentului betainei, un potențial exemplu de precizie a medicinei în psihiatrie.

Betaina este deja utilizată ca medicament pentru tulburarea metabolică autozomală recesivă homocistinurie, deci ar putea fi considerată terapie pentru afecțiuni psihiatrice, cu o preocupare minimă pentru efectele adverse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel