Schizofrenia. Cauze, simptome și tratament

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Schizofrenia. FOTO Pexels @ Beatriz
Schizofrenia. FOTO Pexels @ Beatriz

Schizofrenia, tulburarea mentală severă, afectează în mod deosebit tinerii adulți, iar tratamentul este unul pe toată viața. 

Schizofrenia este o tulburare mentală cronică și severă care afectează modul în care o persoana crede, simte și se comportă. Persoanele cu schizofrenie pot părea că au pierdut contactul cu realitatea.

Mai mult decât atât, boala poate duce la o combinație de halucinații, iluzii, gânduri și comportament extrem de dezordonat, care afectează activitatea zilnică. Persoanele diagnosticate cu schizofrenie au nevoie de tratament de specialitate pe tot parcursul vieții. Tratamentul precoce poate ajuta la ținerea sub control a simptomelor, înainte de a se dezvolta complicații grave, și poate ajuta la îmbunătățirea perspectivei pe termen lung.

Care sunt cauzele schizofreniei

Deși nu se știe cauza exactă a apariției acestei afecțiuni, cercetătorii susțin că la dezvoltarea acestei tulburări se află o combinație de genetică, chimia creierului și mediul înconjurător, notează MedlinePlus. De asemenea, problemele cu anumite substanțe chimice, inclusiv neurotransmițători pot contribui la schizofrenie. Schizofrenia, legată de consumul de canabis. Numărul cazurilor este în creștere

Factorii de risc pentru schizofrenie 

- un istoric familial de schizofrenie;

- creșterea activării sistemului imunitar (inflamații sau boli autoimune);

- unele complicații la sarcină și naștere (malnutriția sau expunerea la toxine și viruși);

- consumul de droguri. 

Schizofrenia implică o serie de probleme cu gândirea, comportamentul sau emoțiile. Astfel, semnele și simptomele pot varia, dar de obicei implică iluziile, halucinațiile sau discursul dezorganizat.

Cele mai comune simptome sunt

Delirul. Acestea sunt credințe false care nu se bazează pe realitate;

Halucinațiile. Implică, de obicei, impresia că persoana vede sau aude lucruri care nu există.

Gândirea dezorganizată (vorbirea). Gândirea dezorganizată este dedusă din discursul incoerent. Comunicarea eficientă poate fi afectată, iar răspunsurile la întrebări pot fi parțial sau complet independente.

Un comportament motor anormal. Acest lucru se poate manifesta într-o serie de moduri, de la liniște la agitația imprevizibilă. Comportamentul poate include rezistență la instrucțiuni, postură inadecvata sau bizară, lipsă de răspuns complet sau mișcare inutilă și excesivă.

Simptomele pot varia în funcție de tipul și severitatea în timp, cu perioade de agravare și remisiune a simptomelor, în timp ce unele dintre acestea pot fi prezente în mod permanent. Vârsta la care poate debuta diferă în funcție de sex, astfel, la bărbați primele simptome apar la începutul de 20 de ani, în timp ce la femei, acestea apar în aproape de 30 de ani.  

Tratamentul schizofreniei

Schizofrenia necesită tratament pe toată durata vieții, chiar dacă simptomele au fost ameliorate. Acesta este unul complex și se bazează atât pe medicamente, cât și pe terapie psihosocială, din ”echipă” făcând parte psihiatrul care stabilește medicația, respectiv un psiholog și un asistent social. 

Vezi și: Schizofrenia, prezisă încă din pântecul mamei. Concluziile revoluționare ale unui studiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel