Schimbările pe care le produce îmbătrânirea. Modificările invizibile, dar majore. Cum să facem tranziția către o îmbătrânire confortabilă

Monika Baciu |
Data publicării:
imbatranirea - FOTO: Freepik@Zenartix
imbatranirea - FOTO: Freepik@Zenartix

Îmbătrânirea este inevitabilă. Pe măsură ce trec anii, corpul nostru trece printr-o serie de schimbări inevitabile. De la inima noastră care bate cu mai multă forță, la pielea care devine mai puțin suplă și oasele care se subțiază, fiecare etapă a vieții aduce cu sine propriile provocări și ajustări necesare.

Odată cu trecerea timpului, fiecare dintre noi devine martorul unui spectacol continuu de transformări în propriul corp. Inima noastră bate cu o intensitate mai mare, pielea își pierde din elasticitate și oasele devin mai fragile. Cu toate acestea, există pași simpli pe care îi putem lua pentru a ne menține sănătatea și a face tranziția spre îmbătrânire cât mai plăcută și mai confortabilă posibilă.

Inima, solicitată odată cu trecerea anilor

Pe măsură ce îmbătrânim, vasele de sânge și arterele devin mai rigide. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge. Acest lucru poate duce la tensiune arterială ridicată și alte probleme cardiace.

Specialiștii ne recomandă să fim activi. Chiar și exercițiile zilnice moderate ne pot ajuta să ne menținem la o greutate bună, lucru care menține și tensiunea arterială. În plus, dieta joacă un rol esențial. Medicii ne recomandă să consumăm multe fructe, legume și cereale integrale pentru a ne menține inima sănătoasă, potrivit WebMD.

Gestionarea stresului și odihna sunt, de asemenea esențiale.

Pielea, semnul vizibil al trecerii anilor

Odată cu trecerea anilor, pielea se simte mai uscată și mai puțin suplă decât odinioară. Acest lucru este din cauza faptului că pielea produce mai puțin ulei natural pe măsură ce îmbătrânim.

De asemenea, transpirăm mai puțin și pierdem o parte din țesutul adipos subcutanat. Acest lucru poate face ca pielea să pară mai subțire. 

Dermatologii susțin că apa fierbinte usucă pielea. De aceea, ar trebui să ne spălăm cu apă călduță. În plus, crema de protecție solară este esențială.

Dacă fumezi, acesta este un alt motiv bun să încerci să te oprești. Fumatul poate cauza riduri.

Vezi și: Când devine tremuratul mâinilor un motiv de îngrijorare. Bolile mortale pe care le poate indica

Vederea și auzul scad pe măsură ce îmbătrânim

imbatranirea - FOTO: Freepik@tongpatong

Pe măsură ce îmbătrânim, vederea și auzul ne scad. Totdată, ne adaptăm mai greu la schimbările bruște de lumină. De aceea este important să efectuăm controale regulate la oftalmolog și să purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja ochii. 

Poartă dopuri auditive pentru a te proteja împotriva zgomotelor puternice sau pentru a bloca zgomotele puternice.

Dinții și gingiile se schimbă

Odată cu trecerea anilor apare și retracția gingivală, iar unele medicamente ne pot face ca gura să fie mai uscată, lucru care ne poate expune la un risc mai mare de carii dentare și infecții.

Medicii stomatologi ne recomandă să ne spălăm pe zi de două ori să să folosim ața dentară o dată pentru a elimina alimentele și placa dintre dinți. Este cea mai bună modalitate de a preveni boala gingivală și pierderea dinților. 

Vezi și: Băutura care îți curăță plămânii în profunzime. Este un antimicrobian puternic

Oasele devin mai fragile

Încă din jurul vârstei de 50 de ani, oasele încep să se slăbească. Ele devin mai puțin dense și mai fragile. Acest lucru crește riscul de fracturi. În plus, potrivit ortopezilor, cam acum începem să observăm că scădem în înălțime. 

Articulațiile s-ar putea să se simtă mai rigide. Lichidul și cartilajul care căptușesc articulațiile pot scădea sau se pot uza odată cu vârsta. Pe măsură ce țesuturile dintre articulații se descompun, am putea dezvolta artrită.

Calciul și Vitamina D sunt esențiale pentru menținerea sănătății oaselor. Surse bune de calciu includ produse lactate, migdale și legume precum broccoli și varza kale. 

Vitamina D este vitală pentru sănătatea oaselor, deoarece ajută organismul să absoarbă calciul și să mențină forța oaselor. Unele persoane reușesc să obțină suficient acest nutrient petrecând timp în soare. 

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, boala care te poate ucide. Dr. Rodica Niculescu: Duce la ruperea unui vas de sânge. Determină AVC, infarct miocardic, tromboembolism pulmonar

Vezica urinară slăbește odată cu vârsta

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vezica urinară se slăbește. Acest lucru se numește "incontinență urinară". Se întâmplă la aproximativ 10% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.

Mulți dintre acești oameni experimentează o mică scurgere când tușesc sau strănută, dar unii pierd o cantitate mare de urină înainte să ajungă la toaletă. La femei, menopauza poate fi un factor. La bărbați, o prostată mărită ar putea fi problema.

Unele afecțiuni, cum ar fi diabetul, pot încetini intestinele. Unele medicamente te-ar putea face să ai constipație. Acestea includ medicamentele care tratează tensiunea arterială, convulsiile, boala Parkinson și depresia. Suplimentele de fier și medicamentele narcotice pentru durere pot, de asemenea, să ducă la constipație.

Vezi și: Cancerul renal, semnele ușor de trecut cu vederea. Sunt subtile și atribuite și altor afecțiuni

Viața intimă, afectată

În timpul menopauzei, țesuturile vaginale ale unei femei devin mai uscate, mai subțiri și mai puțin elastice. Acest lucru ar putea face ca relațiile intime să fie mai puțin plăcute. Sânii își pierd țesutul și grăsimea și pot părea mai mici și mai puțin plini.

 

Și bărbații sunt afectați de trecerea anilor. Aceștia se pot confrunta cu disfuncția erectilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel