Schimbările comportamentale în cuplu. Radu Leca: Va încerca să iasă din acea relație. Va face totul contra

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
cuplu - FOTO: Freepik@shammianeybee
cuplu - FOTO: Freepik@shammianeybee

Când schimbările de comportament în cuplu devin disfuncționale, regulile casnice și certurile frecvente transformă relațiile în veritabile câmpuri de bătălie emoționale.

Schimbările comportamentale în cadrul unei relații de cuplu pot aduce cu sine provocări serioase, în special atunci când aceste schimbări se transformă în comportamente disfuncționale. De la conflicte despre reguli casnice până la probleme legate de intimitate, aceste dinamici pot destabiliza echilibrul unei relații și pot afecta profund starea emoțională a partenerilor.

Într-un context mai profund, schimbările de comportament nu sunt doar o chestiune de reguli sau obiceiuri, ci reflectă adesea o dorință mai profundă de a ieși din relație. Când unul dintre parteneri nu mai este dedicat relației, începe să manifeste un comportament disfuncțional, adesea de natură să îngreuneze comunicarea și să saboteze intimitatea.

"Vorbim despre schimbările comportamentale în cuplu, despre elementele 100% disfuncționale, care au ca și rezultat în universal nostru personal o zonă de tranzit între a fi într-un anumit fel, a respecta anumite cerințe, a îmbrățișa regulile sau a le eluda, în așa fel încât să avem o afirmație pe care să o îmbrățișăm și despre care să spunem că este adevărată, respectiv "așa am simțit că trebuie să fac".

Vezi și: Pierderea severă a dinților și riscul cardiovascular. Un nou studiu dezvăluie o legătură îngrijorătoare între pierderea dinților și moartea cauzată de bolile de inimă

Schimbările comportamentale în cuplu se bazează pe această afirmație. Țipetele, urletele, reprezentarea grafică a regulilor puse pe ușa de la baie, ușa de la dormitor sau pe frigider. Când îți dorești foarte tare să îl umilești pe partenerul de cuplu apar în casă stickerele umilinței, regulile pentru care te lupți, dar pentru care se luptă și acel om să le pună în aplicare.

"Nu intrăm încălțați în casă, nu mâncăm în pat, spălăm dinții și corpul dimineața și seara, etc". Par de bun simț. Ar trebui făcute by-default, doar că în momentul în care subiectul nu își mai dorește să facă parte din acea casă, respectiv din acea relație, va încerca, cu tot dinadinsul să iasă din acea relație pe ușa din spate și face totul contra", a explicat psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Cafeaua, o potențială armă împotriva bolii Alzheimer. Un studiu inovator arată legătura dintre cofeină și memorie

Schimbările comportamentale în cuplu - FOTO: Freepik

Relațiile intime, afectate

Dispariția sexului din relație este adesea un simptom al acestei deteriorări. Din păcate, în loc să se abordeze problemele într-un mod constructiv, se dezvoltă un mediu toxic, în care fiecare partener se luptă pentru a-și impune punctul de vedere, adesea prin strategii manipulative și umilitoare.

Potrivit psihologului Radu Leca, schimbările comportamentale semnificative pot fi adesea legate de modificări hormonale sau fizice. De exemplu, schimbările de greutate, boala sau recuperarea după o operație pot influența starea emoțională și comportamentul unei persoane. Aceste schimbări pot duce la o reconfigurare a dinamici relației, în care partenerii se confruntă cu dificultăți de adaptare la noile realități ale fiecăruia.

Vezi și: Alimentele care scad riscul de cancer colorectal. Dr. Ovidiu Calapod: Sunt asociate cu prevenția tuturor cancerelor din sfera digestivă

"Toate aceste schimbări comportamentale se duc, evident, către zona de sexualitate. Tot o schimbare a dinamicii sexualității în cuplu, care vrea să își vadă de treaba sa, în format individual. Nu mai există sex.

Schimbările de comportament eludează noțiunea de bun-simț. Zona de discuții este puternic poluată, va fi un permanent joc necinstit care îl va înnebuni pe partenerul de cuplu.

Ce stă la baza acestor schimbări de comportament. O structură nouă hormonală pe care o primești când te îngrași sau slăbești sau când intri în boală, scapi de boală, când ai de făcut că ai de făcut o operație și te schimbi total.

Ce poate fi mai groaznic și mai dăunător emoțional când conștientizezi că nu mai ai ce să îți spui", a mai explicat psihologul Radu Leca.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel