”Schimbările climatice vor provoca prejudicii şi decese în urma înmulţirii evenimentelor meteorologice severe. Schimbările climatice vor provoca o creştere a (riscului de) transmitere a bolilor transmise prin vectori. Schimbările climatice vor cauza insecuritate alimentară în urma declinului recoltelor agricole. Schimbările climatice vor provoca o incidenţă mai mare a problemelor de sănătate mintală”, se precizează într-un comunicat al Asociației Medicilor din Australia (AMA), cea mai mare asociație a doctorilor din țara amintită, potrivit Agerpres.
Reprezentanții AMA își justifică decizia în contextul ”dovezilor ştiinţifice clare care indică un impact sever asupra pacienţilor noştri şi a comunităţilor, acum şi în viitor”. Aceștia susțin că decizia se aliniază celor luate în 2019 de Asociaţia Medicilor din Statele Unite, Colegiul Medicilor din Statele Unite şi Asociaţia Medicilor din Marea Britanie, dar şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în 2015.
Sursa citată susține că AMA a recunoscut încă din 2004 riscurile la adresa sănătăţii asociate cu încălzirea globală și a cerut guvernului australian să promoveze o tranziţie activă de la utilizarea combustibililor fosili la energia regenerabilă.
Preşedintele AMA, Tony Bartone, precizează, în comunicatul citat, că schimbările climatice afectează sănătatea prin promovarea răspândirii bolilor infecţioase şi prin efectele negative ale valurilor de caniculă: ”Nu există niciun dubiu că schimbările climatice reprezintă o urgenţă de sănătate. AMA acceptă dovezile ştiinţifice legate de criza climatică şi impactul său asupra sănătăţii şi bunăstării umane”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.