Schimbările climatice pot cauza deficienţe psihice, obezitate, astm şi depresie, precum și multe alte afecțiuni, arată surse citate de agerpres.ro.
Un studiul realizat de Global Health Alliance Australia (GHAA) a analizat efectele schimbărilor climatice asupra sănătăţii locuitorilor din Asia Pacific, mai ales asupra celor din zonele predispuse la dezastrele naturale şi în care culturile sunt afectate de căldura intensă.
Potrivt studiului, valurile de căldură pot produce sau exacerba pandemii precum zika şi alte boli transmise de ţânţari. De asemenea, pot agrava alte probleme de sănătate precum astmul, alergiile, pneumonia sau diareea, ca urmare a deteriorării calităţii aerului şi apei.
Scăderea culturilor, risc de malnutriție
Totodată, mai relevă studiul, creșterea nivelului apei mărilor sau dezastrele naturale pot afecta culturile, ceea ce poate cauza probleme de malnutriţie în rândul populaţiilor vulnerabile. Culturile de porumb, grâu, orez sau soia vor scădea cu 10 la sută în 2050, după cum arată prognosticul realizat de cercetători.
Creșterea temperaturilor provoacă un mai mare absenteism de la locul de muncă, urmare a stresului care, în cazul Australiei, duce la pierderi de aproximativ 8,7 miliarde de dolari australieni (5,369 milioane de euro).
Aceeași entitate a publcat un alt studiu, în 2017, în care se arată că în 2100, una din trei persoane ar putea muri din cauza expunerii la valurile d căldură, car ar utea fi suficint de mari pentru a cauza decese.
GHAA cere, astfel, să fie recunoscut impactul schimbărilor climatice asupra sănătăţii populaţiei şi să fie luate măsuri pentru a reduce aceste efecte la nivel global.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.