Schimbările bruște de temperatură, pericol pentru sănătate!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Schimbările bruște de temperatură de la o zi la alta pot face ravagii asupra sănătății. Numeroase studii au arătat ce efecte nocive pot avea asupra sistemului cardiovascular și a celui respirator. Și nu rezolvăm nimic setând pe cald aparatele de aer condiționat, ba chiar ne putem face mai mult rău.

Sâmbătă am avut 32 de grade Celsius în București, dar de luni vremea se va răci brusc. Metorologii au anunțat că în nord, nord-vest şi centru abia dacă vom avea 15 grade la mijlocul zilei, marţi, iar în Capitală, termometrele nu vor sări de 19.

Potrivit unui studiu prezentat la a 67-a sesiune științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, schimbărilei extreme de temperatură de la o zi la alta pot duce la atacuri de cord.

Frigul ucide mai mulți oameni decât căldura

Studiile anterioare au demonstrat că sănătatea cardiacă poate fi influențată de temperatura exterioară, deoarece vremea rece aduce aduce cel mai mare risc de atac de cord și accident vascular cerebral, ucigând de 20 de ori mai mulți oameni decât vremea caldă.

„Se așteaptă ca încălzirea globală să provoace fenomene meteorologice extreme, care, la rândul lor, pot avea ca rezultat fluctuații mari ale temperaturii de la o zi la alta", a spus dr. Hedvig Andersson, autorul principal al studiului, care lucrează ca cercetător în domeniul cardiologiei la Universitatea din Michigan. „Studiul nostru sugerează că astfel de fluctuații în temperatura exterioară ar putea duce la un număr crescut de atacuri de inimă și să afecteze sănătatea cardiacă la nivel mondial, în viitor", a continuat acesta, conform medicaldaily.com.

Ca o consecință a schimbărilor climatice, se știe că vremea extremă provoacă valuri intense de căldură și frig. Cercetătorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că modelele meteorologice neobișnuite și imprevizibile au condus chiar la decese.

Presiune suplimentară pe organism

„În timp ce organismul are sisteme eficiente pentru a răspunde la schimbările de temperatură, fluctuațiile prea rapide și extreme pun presiune pe aceste sisteme și ar putea contribui la numeroase probleme de sănătate", a adăugat Andersson.

El a studiat datele a peste 30.000 de pacenți care au fost tratați în 45 de spitale din Michigan între anii 2010 – 2016.

Toți pacienții au fost diagnosticați cu infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, care este cea mai gravă formă de atac de cord, conform sursei citate.

Pacienții au fost supuși unei proceduri - intervenția coronariană percutanată - care a implicat deschiderea arterelor înfundate.

O fluctuație de doar 5 grade face ravagii

În paralel, cercetătorii au obținut fluctuația de temperatură care preceda fiecare atac de cord prin utilizarea înregistrărilor meteo pentru codul postal al spitalului. Fluctuația a fost calculată ca diferența dintre cele mai ridicate și cele mai scăzute temperaturi din acea zi.

Rezultatele au arătat că riscul unui atac de cord a crescut cu aproximativ 5% pentru fiecare salt de cinci grade în diferența de temperatură. O zi fierbinte de vară, cu o fluctuație de temperatură de 35-40 de grade Celsius, a dus la înregistrarea a aproape două ori mai multe atacuri de cord în comparație cu zilele fără fluctuații.

Atenție la aerul condiționat

Și medicii din Dubai atrag atenția asupra pericolului schimbărilor bruște de temperatură, mai ales atunci când ne setăm aparatele de aer condiționat pe foarte rece (vara) sau pe cât mai cald (toamna și iarna) ca să compensăm temperatura de afară.

„Schimbarea bruscă a temperaturii poate exacerba bolile cardiace coronariene, bolile vasculare cardiace, bolile cerebrale vasculare și bolile vasculare periferice. (...) Starea persoanelor cu afecțiuni respiratorii ar putea să se înrăutățească", a declarat Dr. Tarek Abdul Hadi Azeem, profesor și consultant în medicina internă la Spitalul Al Noor din Abu Dhabi, pentru thenational.ae.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel