Schimbări subtile în creier, asociate cu riscul de Alzheimer. Evidente cu ani înainte de apariția simptomelor

Monika Baciu |
Data publicării:
dementa - FOTO: Freepik@Azur
dementa - FOTO: Freepik@Azur

Acest semn subtil poate indica boala Alzheimer. Apare cu ani înainte de primele simptome.

Vezi și: Patritumab deruxtecan, medicamentul împotriva cancerului, rezultate promițătoare în studiul de etapă avansată. Este o combinație de anticorp monoclonal cu un agent citotoxic

Oamenii de știință ar putea fi mai aproape de a identifica semne timpurii ale bolii Alzheimer, datorită unui nou studiu realizat de Universitatea McGill din Montreal. Cercetarea dezvăluie că modificări specifice în activitatea cerebrală pot prezice dezvoltarea demenței cu mult înainte de apariția simptomelor cognitive, potrivit studiului publicat în Revista Nature.

Proteinele amiloid și tau

Boala Alzheimer a fost mult timp asociată cu două proteine cheie: amiloid și tau. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cantități mici din aceste proteine sunt în mod obișnuit prezente în creier.

Cu toate acestea, atunci când ele se acumulează în cantități semnificative, formează plăci și încurcături care, se crede, perturbă funcția cerebrală și declanșează demența.

În timp ce scanările cerebrale tradiționale s-au concentrat pe detectarea acestor acumulări de proteine, noul studiu identifică schimbări în activitatea electrică a creierului care apar înainte ca plăcile să fie vizibile pe scanări, oferind potențial un semnal de avertizare mai devreme.

Vezi și: Fastingul, efect asupra glicemiei. Controlează glicemia fără reducerea caloriilor

Activitatea cerebrală și riscul de demență

Echipa de la Universitatea McGill a studiat scanări cerebrale ale mai mult de 100 de voluntari cu un istoric familial de boală Alzheimer. Prima scanare a monitorizat prezența proteinelor amiloid și tau, în timp ce a doua a înregistrat activitatea electrică a creierului.

Rezultatele au arătat că participanții cu niveluri ridicate de amiloid au prezentat hiperactivitate – o creștere a activității cerebrale. În schimb, cei care aveau atât proteine amiloid, cât și tau, au prezentat hipoactivitate, adică o încetinire a activității cerebrale.

Această schimbare în funcția cerebrală ar putea semnala debutul bolii Alzheimer înainte de apariția unor simptome cognitive precum pierderea memoriei, potrivit studiului.

Vezi și: Anticorpii monoclonali, tratament în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene

Schimbările subtile în creier, asociate cu demența - FOTO: [email protected]

Declinul cognitiv și cercetările viitoare

Pe lângă rezultatele scanărilor cerebrale, testele cognitive au arătat că participanții cu plăci atât de amiloid, cât și de tau erau mai susceptibili la probleme de memorie și deficite de atenție.

Cercetătorii intenționează acum să monitorizeze același grup în timp pentru a determina dacă aceste modificări ale activității cerebrale pot prezice un declin cognitiv suplimentar.

"Studiul nostru oferă dovezi directe la oameni pentru schimbarea ipotetizată a activității neurofiziologice, de la hiperactivitate la hipoactivitate, și asocierea acesteia cu declinul cognitiv longitudinal. Aceste rezultate sunt paralele cu descoperirile din modelele animale și computaționale", a explicat Jonathan Gallego Rudolf, autorul principal al studiului, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Nașterea după horoscop. Dr. Alice Barbu, despre cum își programează părinții copiii în funcție de ZODIE

Implicații pentru detectarea timpurie

Descoperirile contribuie la o mai bună înțelegere a stadiilor preclinice timpurii ale bolii Alzheimer. Identificarea schimbărilor cerebrale cu ani înainte de apariția simptomelor ar putea duce la dezvoltarea unor instrumente de screening pentru a detecta persoanele cu risc ridicat. Acest lucru ar fi esențial în gestionarea bolii Alzheimer, care afectează 60% din cei diagnosticați cu demență.

Nevoia tot mai mare de soluții

Urgența de a găsi metode de detectare timpurie și măsuri preventive este subliniată de povara globală în creștere a demenței. Având în vedere că numărul cazurilor de demență este proiectat să crească exponențial, cursa pentru dezvoltarea unor instrumente de screening accesibile și măsuri preventive devine din ce în ce mai importantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel