Micrografia, caracterizată prin scris mic și încropit, poate fi un semn timpuriu al acestei afecțiuni neurologice devastatoare, precum boala Parkinson.
Pe lângă tremurul involuntar și mișcarea lentă, acest detaliu aparent minor ar putea oferi oportunitatea de a interveni mai devreme în cursul bolii.
Pacienții cu această afecțiune observă cum anumite părți ale creierului lor devin progresiv deteriorate de-a lungul anilor. Simptomele principale ale Parkinsonului sunt tremurul involuntar al anumitor părți ale corpului, mișcarea lentă, mușchii rigizi și inflexibili.
Dar pot exista și alte simptome fizice și psihologice precum depresia și anxietatea, problemele de echilibru, pierderea simțului mirosului, problemele de somn și problemele de memorie. Cu toate acestea, un simptom timpuriu mai puțin cunoscut al Parkinsonului poate fi o schimbare în scrisul tău de mână.
Vezi și: Diferența dintre preinfarct și infarct. Primul semn care apare la preinfarct
Cum poate scrisul de mână să dezvăluie faptul că suferi de Parkinson
În timp ce este normal ca scrisul tău de mână să se schimbe de-a lungul anilor, în special dacă ai vedere slabă sau mâini și degete rigide, micrografia - scrisul mic și încropit - este caracteristic acestei afecțiuni și este adesea unul dintre primele simptome. În plus față de cuvintele în general mici și aglomerate, dimensiunea scrisului tău de mână ar putea deveni progresiv mai mică pe măsură ce continui să scrii, conform Fundației Parkinson, potrivit Mirror.
Micrografia este cauzată de aceleași procese din creier care duc la alte simptome de mișcare ale bolii. În plus, acele simptome - încetinirea mișcării, tremurul și rigiditatea - pot face scrierea mai dificilă.
Cum să ameliorezi aceste simptome
Scris de mână - FOTO: Freepik@jcomp
Medicațiile pentru controlul simptomelor de mișcare ar putea îmbunătăți micrografia, dar există și câteva strategii pentru a face scrierea mai confortabilă - inclusiv să scrii o pagină în fiecare zi, să folosești hârtie cu linii, să stai drept într-o poziție confortabilă și să iei pauze după cum este necesar.
"Dacă scrierea devine prea dificilă pentru tine sau prea greu de citit, încearcă să tastezi. Dacă controlul motor face și asta prea greu, încearcă software-ul de dictare. Există programe pentru telefonul și calculatorul tău care te pot ajuta", notează Fundația Parkinson.
Vezi și: Primul semn care apare la AVC. Diferența dintre AVC ischemic și AVC hemoragic
Boala Parkinson, de ce apare
Boala Parkinson este cauzată de pierderea celulelor nervoase într-o parte a creierului numită substantia nigra, ceea ce duce la o reducere a unei substanțe chimice numite dopamină în creier, explică NHS.
Dopamina joacă un rol vital în reglarea mișcării corpului. O reducere a dopaminei este responsabilă pentru multe dintre simptomele bolii Parkinson. Exact ce cauzează pierderea celulelor nervoase nu este clar, dar cei mai mulți experți cred că o combinație de factori genetici și de mediu este responsabilă.
Boala Parkinson, de la ce vârstă apare
Majoritatea oamenilor cu Parkinson încep să dezvolte simptome când au peste 50 de ani, deși unii oameni cu această afecțiune experimentează simptome pentru prima dată când au sub 40 de ani. Bărbații sunt ușor mai predispuși să dezvolte boala Parkinson decât femeile.
Vezi și: Alimentul care reduce colesterolul. Desfundă arterele și menține sănătatea inimii
Boala Parkinson, tratament
Deși în prezent nu există un remediu pentru boala Parkinson, există tratamente disponibile pentru a ajuta la reducerea principalelor simptome și pentru a menține calitatea vieții cât mai mult posibil. Acestea includ fizioterapia și terapia ocupatională, medicamentele și, în unele cazuri, chirurgia cerebrală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.