Oricine poate avea o zi proastă. Dar dacă o personă pare mai tristă, mai îngrijorată sau mai ușor de agitat, iar starea sa proastă persistă o mai lungă durată de timp, atunci ea ar putea fi un semnul unei condiții mai grave.
„Simptomele legate de dispoziție pot să apară și să dispară ca răspuns la stresul de zi cu zi. Dacă acestea apar pentru perioade lungi de timp, provoacă o schimbare de stare semnificativă sau interferează cu funcționarea zilnică, este indicat să solicitați ajutor unui medic psihiatru", a explicat dr. Nancy Donovan, psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universității Harvard, într-un material pentru Harvard Health Publishing.
Cauze și simptome
Starea de spirit și stresul sunt reglementate de un număr de structuri, rețele și sisteme neurotransmițătoare chimice. Dacă oricare dintre ele funcționează defectuos, simptomele pot apărea ca schimbarea dispoziției. „De exemplu, boala vaselor mici de sânge din creier poate altera materia albă a creierului, ceea ce poate întrerupe conexiunile creierului care sunt importante pentru starea de spirit și comportamentul normal", explică dr. Donovan.
Schimbarea dispoziției poate reflecta o tulburare psihiatrică. De exemplu, depresia poate provoca tristețe, iritabilitate, anxietate și pierderea interesului și a plăcerii.Schimbarea dispoziției poate, de asemenea, să apară dintr-o stare medicală, cum ar fi boala tiroidiană sau o afecțiune neurologică. „În clinica noastră de neuropsihiatrie la Spitalul Brigham and Women, pacienții cu demență vin frecvent pentru tratamentul apatiei, depresiei, anxietății și a altor schimbări comportamentale", spune dr. Donovan.
Uneori, schimbarea dispoziției poate fi cauzată de tulburări de somn. Prea puțin somn odihnitor poate duce la iritabilitate și anxietate. Sau proasta dispoziție pot fi un efect secundar al medicamentelor. De exemplu, medicamentul cu steroizi prednison poate provoca nervozitate sau alterarea dispoziției.
Ce ar trebui să faci
Dacă vă confruntați cu o schimbare semnificativă de dispoziție care durează mai mult de câteva săptămâni sau dacă observați acest lucru într-o persoană iubită, este probabil timpul să vizitați un specialist în psihiatrie. O evaluare medicală poate include istoricul medical al unei persoane, un examen fizic și uneori teste pentru a întregi imaginea afectării creierului. Dacă se suspectează demența, un neuropsiholog ar putea avea nevoie să efectueze teste suplimentare pentru a determina dacă există o schimbare semnificativă în abilitățile de gândire.
Tratamentul pentru schimbările de dispoziție se va adresa cauzei lor principale. De exemplu, dacă este o tulburare depresivă, medicul dumneavoastră poate prescrie psihoterapia, un antidepresiv sau ambele. Dacă este de vină o lipsă de somn, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o mai bună gestionare a somnului sau vă poate trimite la un expert în somnologie. Dacă medicamentele sunt cele care declanșează schimbările de dispoziție, medicul dumneavoastră poate pur și simplu să vă treacă pe un alt tip de medicament.
Mesajul important este că nu trebuie să ignorați simptomele. „Nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră și să faceți o evaluare, deoarece există tratamente eficiente pentru schimbarea dispoziției și cauzele acesteia", a conchis dr. Donovan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.