România trece prin modificări bruște de temperatură, de la cele specifice perioadei, la temperaturi de iarnă, iar în unele zone chiar la temperaturi mult peste cele de primăvară.
”Sunt veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi.
Schimbarea bruscă și brutală a temperaturilor înseamnă un stres adaptativ major cu numeroase potențiale efecte negative în special asupra pacienților care aparţin unei grupe de risc precum vârstele extreme sau cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.
În plus, efectele suprasăturarii aerului cu vapori de apă sunt accentuate şi agravate de temperaturile scăzute precum şi de poluare.
Particularitățile fizice și psihice individuale influențează modul cum se realizează această adaptare și de aceea unii pot prezenta o simptomatologie polimorfă mergând până la agravarea sau decompensarea unor afecțiuni”, a transmis conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.
Bolnavii cei mai predispuși la probleme din cauza modificărilor de temperatură
”Pe primul loc sunt cele cardiovasculare manifestate prin variații ale tensiunii arteriale și variate tulburări de ritm cardiac dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angină pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice urmate de cele neuropsihice precum creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau a migrenelor, modificări ale calității somnului (insomnie, somnolență), astenie, apatie, anhedonie, agitație, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare și memorie, cefalee, vertij, modificarea comportamentului alimentar (inapetență sau bulimie), până la dereglări afective sezoniere și ideație suicidară.
Nu sunt de neglijat nici cele respiratorii sau osteoarticulare. Expunerea la temperaturile scăzute a favorizat sau a agravat afecțiunile respiratorii acute precum laringotraheobronșitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar și apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago.
Reamintim că sub această simptomatologie se pot ascunde și alte cauze și de aceea este bine să fiți evaluați corespunzător de către un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.
Pe lângă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la variații termice remarcăm încă un fenomen îngrijorător în această perioadă, creșterea numărului pacienților ajunşi la urgență din cauza automedicației.
Sunt și pacienți mai tineri, în special femei ce au recurs la diverse tratamente fără indicație medicală și au ajuns sa necesite terapie de urgenţă fie datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau datorită agravării afecţiunii de bază”, a mai spus medicul Tudor Ciuhodaru.
Trei reguli de urmat
”Întrucât variațiile termice importante sunt un fenomen uzual al acestei perioade vă recomandăm ca pentru prevenţia afecţiunilor determinate sau agravate de variații termice, frig și umezeală să respectați trei reguli simple:
1. evitați stresul termic (îmbracăminte adecvată, evitarea deplasărilor matinale și nocturne când sunt variații importante de temperatură, alternarea repausului în spații cu temperatură de confort termic precum instituțiile publice și magazine);
2. evitați aglomerațiile și respectați regulile de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau strănutăm;
3. evitați automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor, menționând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci și potenșial periculoasă pentru că duce la selecșionarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.
Recomandăm celor cu patologie preexistentă respectarea regimului igienodietetic și terapeutic, iar celor la care simptomatologia persistă sau se agravează un consult la medicul de familie pentru stabilirea unui tratament corespunzător”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.