Schimbarea anotimpului, riscuri pentru organism. Cum să te adaptezi la noul sezon

Monika Baciu |
Data publicării:
schimbarea anotimpului -FOTO: Freepick@prostooleh
schimbarea anotimpului -FOTO: Freepick@prostooleh

Schimbarea anotimpului poate aduce o serie de riscuri pentru sănătate. Iată ce trebuie să faci

Schimbarea anotimpului este resimțită de organism. Nu ne place tuturor o schimbare de sezon? Dar nu este necesar ca şi corpul tău să o facă! Nu te speria, avem câteva sfaturi uimitoare pentru tine de a avea grijă de sănătatea ta în această perioadă.

Soarele arzător a trecut, iar acum vremea mohorâtă începe să își facă simțită prezența. O schimbare de sezon aduce cu sine multe riscuri pentru sănătate și este important să se acorde atenție în acest moment. Multe se află și în mâinile noastre și de aceea se spune că prevenția este mai bună decât vindecarea.

Vezi și: Apa potabilă, realitatea unui pericol ascuns în pahar. Cum este tratată, de ce are gust diferit, ce BOLI riști și când să NU o mai bei: Nu este potabilă în condițiile astea

Schimbările sezoniere și riscurile pentru sănătate

În medie, un adult este afectat de două ori pe an, iar copiii pot fi afectați de patru ori, iar acest lucru coincide cu o schimbare de sezon.

"Acest lucru este legat de expunerea crescută și transmiterea diferitelor virusuri care provoacă infecții respiratorii și alergeni, cum ar fi polenul. 
Metabolismul corpului uman se schimbă și se ajustează simultan cu schimbarea vremii.

Temperaturile ridicate pot duce la stres termic și pot afecta imunitatea și mecanismele de apărare ale organismului. Persoanele cu boli cronice sau cele care sunt imuno-compromise, precum și copiii sunt afectați major de schimbarea vremii", a transmis Dr. Rohini Kelkar, Consultant Senior, Microbiolog Clinic și Specialist, Metropolis Healthcare Ltd, potrivit Health Shots.

Vezi și: Cancerul ginecologic, ucigașul silențios al femeilor. Când se recomandă examenul de specialitate

Schimbarea anotimpului – afecțiuni medicale

Riscul de a face gripă sezonieră: Aceasta este cea mai frecventă infecție cauzată de o serie de virusuri care înfloresc pe vreme rece și afectează sistemul respirator al corpului uman. Unele dintre simptomele comune sunt dureri în gât, febră, dureri de corp, frisoane.

”Schimbările sezoniere afectează apă potabilă și lanțul alimentar, ducând la boli diareice și malnutriție. Infecțiile transmise de țânțari , cum ar fi malaria și dengue, sunt afectate de schimbările meteorologice", a mai adauăgat dr. Rohini Kelkar.

Afețiuni ale glandei tiroide. Temperatura fluctuantă în timpul diferitelor sezoane determină modificări ale nivelurilor hormonilor tiroidieni.

Oboseală și amețeli: Unii oameni se pot confrunta cu oboseală și amețeli din cauza malnutriției și a deficiențelor nutriționale și, uneori, din cauza stresului termic. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce se adaptează la temperaturi mai scăzute, organismul are nevoie de energie suplimentară pentru a menține temperatura corpului.

Vezi și: Crema de față anti-îmbătrânire făcută acasă. Cum să o prepari din două ingrediente banale

Schimbarea anotimpului – cum abordezi problemele de sănătate

Care este cel mai bun mod de a aborda problemele de sănătate sezoniere. Dr. Kelkar are toate răspunsurile și consideră că astfel de probleme de sănătate sezoniere pot fi prevenite cu abordarea corectă.

Stil de viață sănătos: O dietă echilibrată, un somn și o odihnă adecvate și menținerea stresului sub control vă pot ajuta să faceți față mai bine bolilor sezoniere.

Exerciţiile fizice regulate stimulează sistemul imunitar şi previn infecţiile virale.

Aportul de alimente nutriționale și hidratarea: O dietă regulată și sănătoasă trebuie să fie prioritară pentru a echilibra cerințele nutriționale pentru sezon. Hidratarea cu un aport echilibrat de apă este importantă. Există o concepție greșită că consumul de apă este de cea mai mare importanță numai în timpul sezonului de vară sau vreme caldă; consumul de apă de până la 2,5 litri este esențial și pentru un adult pe vreme rece.

Monitorizați nivelul de vitamina D: Este important să se monitorizeze nivelurile de vitamina D, din cauza obiceiurilor interioare și a lipsei de soare în timpul lunilor de iarnă. Alimentele care sunt bogate din punct de vedere nutrițional în vitamina D, inclusiv spanacul, brânza, ouăle și peștele, ar trebui consumate.

De ce ne dor oasele când se schimbă vremea. Ce trebuie să faci de acum. Mutasem Maher, 6 sfaturi geniale

Fiecare dintre noi are o bunică cu un talent deosebit de a prezice schimbările de vreme, bazându-se pe durerile de articulații. La rândul nostru, atunci când am experimentat senzații de disconfort, durere sau iritații la instalarea anotimpului rece și umed, le-am pus pe seama modificărilor climatice. Se pare, însă, că în convingerile bunicii există totuși un adevăr.

Mutasem Maher,  medic specialist Ortopedie-Traumatologie, a explicat pentru Spectacola cum influențează schimbarea vremii durerea de oase.

Spectacola: Cum afectează temperatura, presiunea și umiditatea durerile articulare?

Dr. Mutasem Maher: Durerea articulară este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate și poate fi, de asemenea, afectată de schimbările meteorologice, fie că sunt de temperatură, presiune sau umiditate a aerului. Schimbările vremii au un efect negativ asupra bolilor articulare cronice. Nu se stie cu exactitate cum s-ar putea întâmpla acest lucru, dar există dovezi importante care ne fac să credem că durerile articulare cresc în intensitate în timpul rece.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel