Reprezentanții DSP Vâlcea au precizat că diagnosticarea acestor cazuri s-a făcut numai clinic, niciunul nefiind stabilit prin rezultate de laborator, dar că s-au luat măsuri imediate pentru prevenirea răspândirii scarlatinei, astfel că, în momentul de față, nu se poate vorbi de o epidemie sau focar de scarlatină în Vâlcea.
Reprezentanții DSP au menționat că în unitățile școlare unde au fost raportate cazurile de scarlatină s-a făcut dezinfecția și nu au mai fost înregistrare și alte cazuri de îmbolnăviri, nlotează Agerpres.
Ce este scarlatina
Scarlatina este o boală contagioasă cauzată de streptococul beta-hemolitic de tip A.
Infecția afectează cu precădere copiii între cinci și zece ani, spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei - varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion-, aceasta fiind cauzată de o bacterie, și nu de un virus.
Perioada de incubație este de 1-4 zile, debutul bolii fiind brusc, cu febră, frisoane, durere de gât, cefalee, mialgii, dureri abdominale, greață sau vărsături.
Erupția caracteristică (arată inițial ca arsurile solare) apare la aproximativ 12-48 de ore de la apariția febrei, întâi pe față și pe gât, iar apoi pe torace și extremități.
Pe limbă se formează o crustă de culoare albă, amigdalele vor crește în volum, iar temperatura nu va scădea sub 39 de grade pe toată perioada erupției. Descuamarea pielii durează aproximativ două săptămâni, în această perioadă, membrii familie fiind sfătuiți să-și facă un test pentru a fi siguri că nu sunt purtători ai streptococului, riscul reapariției infecției fiind foarte mare.
De asemenea, în perioada de 2-3 săptămâni de convalescență pot apărea complicații, între cele cele mai grave fiind pneumonia, abcese pulmonare, meningita, encefalita, dar și reumatismul articular acut, mai precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.