Scandalul hidroxiclorochina. Prof dr Rafila: E greșeala The Lancet că nu a verificat datele înainte să le publice

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală
Alexandru Rafila FOTO: arhivă personală

Prof dr Alexandru Rafila a explicat, pentru DC Medical, că The Lancet, prestigioasa revistă medicală care a retractat un studiu din luna mai care arăta că hidroxiclorochina nu ar fi eficientă, a greșit pentru că ar fi trebuit să facă din start o minimă verificare a datelor. Dar mai multe țări au apucat să ia decizii majore pe baza studiului acum retras.

Pe 25 mai, The Lancet a publicat un studiu care arăta că hidroxiclorochina și clorochina nu ar avea efecte benefice în tratamentul pacienților cu COVID-19, dar aseară, l-a retractat, anunțând că nu poate susține veridicitatea datelor pe baza cărora s-au tras concluziile respective. Dar, în cele 10 zile care s-au scurs de la publicarea studiului, OMS (link decizie de oprire a testelor) și mai multe state au luat decizii majore pe baza acelei lucrări, bazându-se tocmai pe prestigiul publicației medicale britanice. 

„E un lucru foarte bun că The Lancet a retractat studiul. Cel mai bine era să nu-l publice și să verifice autenticitatea datelor primare de la început, pentru că lucrul acesta a dus la multe decizii la nivelul unor țări. Gândiți-vă că Franța, Italia au suspendat tratamentul cu hidroxiclorochină, în studiile derulate de OMS tot așa au fost suspendate, așa că lucrurile au avut niște consecințe tocmai datorită credibilității publicației Lancet. Ori credibilitatea publicației este cea care a generat niște decizii, care s-au dovedit până la urmă că nu au fost bune, pentru că publicația, cu toate că e extrem de serioasă, nu a verificat cum trebuie sursa acestui articol”, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, prof dr Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie din România și reprezentant al OMS. 

Expertul român spune că, chiar dată fiind nevoia majoră și urgentă de informații legate de COVID-19, greșeala publicației nu este scuzabilă, pentru că la nivelul acesta se poate face măcar o minimă verificare. 

„Una este să fie peer review (studiu analizat de experți înainte de publicare, analiză care durează, n.r.) și altceva este ca ei să verifice practic, inclusiv când publică acel articol, să verifice dacă cei care au furnizat datele sunt reali. Că a fost o verificare destul de simplă pentru că cei care au descoperit problema, au căutat firma care furnizase datele și au văzut că ea, practic, nu există! Discutăm de un mecanism mult mai simplu. Este o greșeală foarte serioasă pentru o publicație foarte serioasă, asta e problema, care ați văzut ce a generat publicarea acelui studiu”, a subliniat profesorul.  

Citește și: Scandalul cu clorochina și hidroxiclorochina: Studiul care arăta că nu sunt eficiente, RETRAS!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel