Scandalul de la Colentina: cât de repede s-ar putea REDESCHIDE spitalul. ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Spitalul Colentina din București. Foto: arhiva spital
Spitalul Colentina din București. Foto: arhiva spital

De aproape patru luni de zile Spitalul Clinic Colentina din Capitală e mai mult gol. Secții întregi sunt ținute încuiate și zeci de mii de pacienți au trebuit să-și caute alinarea în alte spitale, așa cum DC Medical arăta încă din luna mai. Situația s-ar putea, însă, rezolva nesperat de repede.

În luna mai DC Medical semnala situația dramatică provocată de faptul că Spitalul Colentina a fost transformat, peste noapte, în spital COVID. Toate pavilioanele spitalului au fost golite, și zeci de mii de pacienți trimiși către alte unități medicale. 

Zeci de mii de pacienți trimiși acasă sau în alte spitale

În primul material despre acest caz, din 21 mai 2020, scriam despre situația dramatică a circa 200 de pacienți cu distonie, o afecțiuni neurologică rară, care trebuie să-și facă la un anumit interval de timp o injecție cu toxină botulinică, pentru că aceasta oprește avansarea bolii. Ei, la fel ca și mulți alți pacienți cu boli hematologice, neurologice și urologice, au fost lăsați fără tratamentul la care au dreptul, în momentul în care ministrul Sănătății a decis că Spitalul Colentina trebuie golit. Materialul complet legat de pacienții cu distonie îl puteți citi AICI

În numeroase rânduri, medicii de la Colentina au atras atenția asupra faptului că întreg spitalul, care însumează peste 1.200 de paturi, e mai mult gol, în condițiile în care unitatea medicală nu a avut o secție de boli infecțioase, deci nici medici specializați pe așa ceva. În spital au fost internați mai mult pacienți asimptomatici, câteva zeci cel mai mult, după cum arăta dr Laura Zarafin, medic primar ATI. Materialul complet îl puteți citi AICI. 

Din disperare că nu își pot face meseria și nu pot avea grijă de pacienții lor, medicii de la Colentina au făcut chiar și o petiție. 

„În lunile martie și aprilie, spre vârful pandemiei, la Spitalul Colentina au fost internați 400 de pacienți, pe cele 867 paturi de care dispunem, care au fost ȋngrijiți de nu mai puțin de 258 de medici și de aproape 1.000 de asistenți medicali, personal medical auxiliar, biologi, biochimiști și farmaciști. Cu toții de alte specialități decât cea de boli infecțioase”, scriau aceștia. Materialul integral îl puteți citi AICI.

Și reprezentanții pacienților au cert imperativ redeschiderea Colentinei. „Situația pacienților La Spitalul Clinic Colentina este neschimbată față de ieri, există în continuare un număr de 77 de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care șapte se află la Terapie Intensivă (ATI), iar 21 sunt pacienți asimptomatici, care așteaptă negativarea testelor în spital, fără a primi un tratament specific. Dintre aceștia, 11 persoane au o perioadă de așteptare în spital care depășește 10 zile, iar 8 asimptomatici așteaptă negativarea testelor de mai mult de 21 de zile. Ce mai lungă perioadă de așteptare, în acest moment, este de 48 de zile”, atrăgea atenția Radu Gănescu, președintele COPAC. Materialul integral îl puteți citi AICI. 

Rațiunea pentru care a fost golit era aceea că autoritățile se temeau că România va păți precum Italia, unde numărul de cazuri a fost atât d e mare încât spitalele au clacat. Dar în România s-a văzut destul de repede că nu se va întâmpla așa. Spitalele COVID, însă, au fost ținute în continuare goale. 

La Secția de Urologie de la Colentina, spre exemplu, sunt internați doar 3 pacienți pozitivi cu Covid-19 care au nevoie de suport din partea medicilor din această specialitate. În rest, conform Antena 3, 99% din secție este neocupată. Dr Cristian Rusu, medic specialist la Urologie în cadrul spitalului Colentina din București, spunea, într-un reportaj difuzat de sursa citată, „că a venit la spital mai mult degeaba” în tot acest timp, pentru că nu a avut mare lucru de făcut. 

Trebuie să ne gândim că „mai sunt și alți bolnavi, nu doar cei de COVID. Am auzit numeroase cazuri de pacienți care au intrat într-un cerc vicios, au fost plimbați între spitale și au ajuns să moară.”, a explicat unul dintre medicii specialiști din Secția de Urologie. 

La Hematologie situația e și mai gravă. Niciun bolnav internat, nici măcar cei cronici care sunt de ani de zile în supraveghere aici, toți fiind trimiși către alte spitale din Capitală.  „Cel mai mult îmi doresc să-mi fac meseria de hematolog. Sunt mulți ani de zile pe care i-am vestit în pregătirea mea și a echipei mele, ar fi păcat ca pacienții să nu beneficieze de pregătirea noastră. Îi așteptăm pe pacienți. Simțim că nu ne facem menirea noastră, trebuie să tratăm pacienții și ar fi păcat să nu facem asta, mai ales că avem cu ce”, a spus dr. Diana Georgescu, șeful secției. 

„Toate cele 16 pavilioane ale spitalului Colentina sunt ocupate de pacienți Covid”, a declarat, la Antena 3, dr. Remus Mihalcea, managerul Spitalului Colentina. El spune că intenționează să mute pacienții COVID în clădirea de vis-a-vis, fostul spital al STB, care, atunci când se va termina dotarea lui, va putea găzdui până la 30 de pacienți. 

„Simt că se tergiversează redeschiderea spitalului Colentina”, a susținut managerul Remus Mihalcea.

Dar care e de fapt problema

Problema e că după ce a stat închis atâtea luni, spitalul are nevoie de o nouă autorizație. Pentru asta însă, în toate clădirile au fost refăcute circuitele de acces pentru pacienți și personalul medical, pentru că, din cauza pandemiei, spitalul nu va mai putea la funcționa la fel ca înainte, ci după reguli noi, și nici la întreaga sa capacitate, ci undeva pe la jumătate. 

Ce ar trebuie să facă Spitalul Colentina pentru a putea primi din nou pacienți? Răspunsul dat de omul de a cărui semnătură depinde redeschiderea spitalului este incredibil: Să mai aducă niște aparate și să updateze niște documente. 

„Având în vedere dosarul depus la noi la DSP am dat curs acestei cereri (...) dar cu reorganizarea spațiilor, a circuitelor și separarea structurii da, în fostul spital al RATB, la adresa cadastrală strada dr Grozovici nr. 2-8, în structură specifică pentru pacienții  COVID pozitivi față de restul spitalului Colentina care să devină o structură non-COVID pentru a refucțională și a-l reda circuitului funcțional, pentru pacienții cronici. (...) La baza acestei documentații stau o serie întreagă de documente. (...) Chiar astăzi am fost în inspecție la dumnealor, am revăzut spațiile, pentru să spitalul STB așa cum a spus domnul manager nu a mai fost funcțional timp de aproape 2 ani. Aceste spații trebuiesc dotate, refuncționalizate și sunt  în curs de dotare. Trebuie stabilite din nou circuitele, pentru că spitalul RATB (...) trebuie adaptat cu circuite separate, cu aceste zone de chipare-dezechipare, stabilirea fermă a circuitelor, pe verticală, pe secții, accesul pacienților pe unde să fie. deci, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate. Iar asta să reiasă și din documentele depuse și de la fața locului, pentru a fi într-adevăr o structură COVID. Și Spitalul Colentina să revină, u la capacitatea maximă a numărului de paturi aprobat inițial de Ministerul Sănătății, dar măcar la o capacitate de 550 de paturi și aici domnul manager va trebui să refac documentația în acest sens. Bineînțeles, cu păstrarea acestei zone de triaj, pentru că încă suntem cu transmitere comunitară susținută a coronavirusului”, a explicat, la Antena 3, dr Cristina Anca Moculescu, șeful echipei de evaluare pentru Spitalul Colentina de la DSP București. 

Dacă toate aceste lucruri vor fi rezolvate, în câteva zile, într-un scenariu optimist, Spitalul Colentina ar putea fi redeschis. Poate chiar mai repede. „Chiar și mâine am putea termina toate acestea”, a susținut managerul Remus Mihalcea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel