Scandal la Spitalul Floreasca, medic agresiv cu un pacient. Val Vâlcu: Urgențele intră în fața cronicilor

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Pacientul cu probleme la picior l-a urmărit pe medicul de la Urgență pe holurile spitalului
Pacientul cu probleme la picior l-a urmărit pe medicul de la Urgență pe holurile spitalului
Jurnalistul Val Vâlcu a atras atenția că pacienții cronici nu a ce căuta la Urgență
Jurnalistul Val Vâlcu a atras atenția că pacienții cronici nu a ce căuta la Urgență
  • Pacientul cu probleme la picior l-a urmărit pe medicul de la Urgență pe holurile spitalului
  • Jurnalistul Val Vâlcu a atras atenția că pacienții cronici nu a ce căuta la Urgență

Scandal de proporții între un medic și un pacient, la Spitalul de Urgență Floreasca. Un pacient pretinde că un medic ortoped a devenit extrem de agresiv cu el atunci când i-a reproșat că tratează cu prioritate „pilele” și lasă pacienții „normali” să aștepte pe hol. Jurnalistul Val Vâlcu spune însă că problema trebuie fi privită altfel: medicii de la Urgență sunt asaltați de pacienți cronici, când la ei sunt prioritari cei care au o problemă cu adevărat urgentă.

Scalndal la Urgență: Un medic ortoped de la Spitalul Floreasca din Capitală a devenit agresiv cu un pacient după ce acesta din urmă i-a atras atenția că a intrat la consult altcineva în fața lui, deși aștepta în fața cabinetului de câteva zeci de minute.

Pacientul cu problemă la picior care aleargă medicul pe culoare

Pacientul revoltat, care a mărturisit pe contul lui de socializare că avea „o infecție la picior”, a filmat o parte din scenă și a postat-o pe pagina sa de Facebook.

Din film se poate presupune că medicul dă cu mâna peste telefonul care filmează, deși pacientul spune că dispozitivul i-a fost aruncat la gunoi. „Nu puneți mâna pe telefonul meu!" țipă el.

Apoi, pacientul – care să presupunem că avea o problemă la picior care necesita ajutor medical de urgență, din moment ce s-a dus la Spitalul Floreasca - aleargă pe culoare după medic strigându-i că „am o problemă la picior, dumneavoastră nu vreți să mă vedeți pentru că vreți să vedeți pe altcineva".

Filmul continuă cu părerea unui alt pacient care spune că „noi suntem mai fraieri, de asta așteptăm. Șmecherii se duc în față".

După asta, pacientul revoltat - care este un magician care a participat la câteva showuri TV -  a continuat să înregistreze audio dialogul cu medicul, iar în discuție intervine și asistenta medicului care spune că bărbatul intrat peste rând e soțul ei. Dialogul care urmează este halucinant.

Dialog halucinant între „vedeta” și medicul care „face ordine”

Pacient: „Înțeleg, și eu sunt un actor celebru, care e diferența?".

Medic: „Cu mine vorbiți acum, v-am întrebat pe dumneavoastră unde sunteți celebru?"

Pacient: „Peste tot, uitați-vă la televizor!"

Medic: „Nu mă uit la televizor!"

Pacient: „Dacă nu vă uitați, nici eu nu știu cine e soțul doamnei!"

Medic: „Atunci, treceți pe hol!"

Pacient: „Și dacă e soțul doamnei asistente înseamnă că eu trebuie să stau să mor lângă?"

Medic: „Da! Eu trebuie să fac ordine în camera de gardă! Asta nu înțelegi tu! O să vă văd când au eu chef! Mergi pe hol, te rog frumos"

Pacient: „Aveți o atitudine nepotrivită..."

Medic: „Mergi pe hol, te rog frumos!"

Pacient: „Mi se pare nepotrivit!"

Medic: „Luați-l un pic, că nu înțelege!"

La Urgențe n-au ce căuta pacienții cronici

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat, la Antena 3, că trebuie să privim dincolo de scandal și de revoltă, și să înțelegem peisajul în ansamblul lui. Era sau nu pacientul un caz de urgență?

„În primul rând Spitalul Floreasca este un spital supus unei presiune enorme, pentru că este un spital de urgență, în care pe lângă urgențe, pe lângă accidente (...) este asaltat și de pacienți care vin pentru controale sau pentru soluționarea unei probleme cronice. Și atunci e normal să fie împărțite cazurile, cei care au ceva urgent să intre în fața celor care au probleme cronice sau pot aștepta. Aici, pacientul, din ce am auzit la dumneavoastră, nu pare a avea o problemă acută, nu pare a fi victima unui accident", arată Val Vâlcu.

Or, în astfel de situații, normal ar fi fost ca pacientul să nu meargă glonț la Urgență, ci să treacă prin lanțul normal.

„Nu a parcurs etapa obligatorie, dacă nu vrem să punem această normare, să punem medicul de familie, specialistul de nivel doi, specialistul de nivel secundar, de policlinică, și abia în al treilea pas spitalul, spitalele vor fi supra-aglomerate, medicii vor risca să greșească, vor fi nervoși, tensionați. Există fenomen de burnout, de epuizare nervoasă a medicului și din când în când unul mai izbucnește într-un caz sau altul", subliniază directorul DC News.

Cât privește plângerile depuse la Colegiul Medicilor și la alte entități care analizează astfel de fapte, jurnalistul spune că trebuie să încetăm cu dorința asta obsesivă de a vedea medici în lanțuri în piața publică.

Sancțiunile au alt rost

„Cât despre Colegiul Medicilor, știu că-și face treaba, că sunt destul de multe sancțiuni. Dar aici, iarăși, să nu avem o viziune din asta, să-i radem, să sară sânge pe pereți, și să vă spun un lucru foarte simplu: sunt prea puțini medici în România, cu atât e mai mare deficitul de medici din urgență. Deci, sancțiunile care sunt văzute ca o pedeapsă - puneți-l în lanțuri, scoteți-l în piața publică – nu fac bine în primul rând pacienților. Nu, sancțiunile și, în general, anchetele Colegiului Medicilor, DSP, direcțiile de inspecție în aviație când mai cade un avion, sancțiunile sau ancheta au rost în primul rând să împiedice viitoare accidente și să vadă dacă medicul ăla nu cumva era supraîncărcat cu cazuri, dacă nu cumva sistemul e disfuncțional și așa mai departe. Cât privește sancțiunea, acel așa-zis vot de blam - nu e o chestie simplă să fii blamat de colegi, să nu poți avansa profesional, să ai probleme în carieră. Când vrei să te muți dintr-un post în altul, la unul mai bun, nu poți că ai acest vot de blam. Cum ar fi pentru dumneavoastră să rămâneți trei luni fără serviciu? Pentru că vedem numai închisoare! Puneți medicii în cătușe și să-i aducă cu duba, vorbim în general de viziunea asupra lumii medicale", a arătat Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel