Șase copii minori, frați, din localitatea Dragalina (Călărași) se află în stare de inconștiență după ce au înghițit o doză foarte mare de antibiotice prescrise pentru TBC. La fața locului s-au deplasat trei elicoptere SMURD, de la București, Galați și Constanța pentru a-i prelua pe copii și a-i duce la Spitalul Grigore Alexadrescu din București.
Trei copii aflați într-o stare mai gravă vor fi transferați la spital pe cale aeriană, iar ceilalți trei copii pe cale terestră, cu o Autospeciala de Transport Personal și Victime Multiple.
Primarul din localitate a afirmat că mama copiilor le-ar fi dat acestora medicamentele prescrise pentru o lună, 15-30 de pastile, iar copiii s-au simțit rău după ce le-au fost administrate antibioticele.
”Apelul a venit la Călărași pentru șase copii în stare de inconștiență. Din fericire, nu erau tot în stare de inconștiență. Era unul mai avansată starea lui și într-adevăr avea alterări a stării de constiență.
Toți copiii au ingerat, să zicem, un medicament care se folosește pentru un tratament, un medicament care poate să aibă un impact asupra sistemului nervos într-o doză mai mare decât ar trebui.
Din ce știm, a fost o administrare din greșeală, adică de interpretare a dozei care trebuia să o primească copiii. (...)
Dispeceratul de Urgență Călărași a trimis acolo ambulanțe ale serviciului de Ambulanță, inclusiv una cu medic, inclusiv una cu capabilitate de transport multiple victime.
Iar la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență, când am fost înștiințat de situația, după discuții cu colegii de la Călărași, am decis să trimitem trei elicoptere, cel de la București, cel de la Galați și cel de la Constanța.
A plecat ultimul elicopter, cel de la Constanța, cu ultimul copil. Ceilalți doi erau deja plecați cu elicopterele spre București, probabil că deja au aterizat, iar ceilalți trei au plecat cu mașina de multiple victime de la SMURD, însoțit de un medic de la serviciul de ambulanță.
Și toți vor ajunge la Spitalul Grigore Alexandrescu, care este spitalul specializat în problema de toxicologie pediatrică”, a spus Raed Arafat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, la Antena 3 CNN.
Medicamentul cu neurotoxicitate foarte mare are antidot
Potrivit dr. Radu Țincu, medic urgențe, specialist în toxicologie, medicamentul primit de acești copii are o neurotoxicitate foarte mare, din fericire există antidot pentru supradozarea sa.
”Este vorba despre o supradoză și cel mai probabil vorbim de izoniazidă, o substanță care are neurotoxicitate foarte mare, tocmai de aceea și copii sunt în stare de inconștiență și probabil unii dintre ei au făcut și convulsii, pentru că această substanță manifestă toxicitate la nivelul creierului.
Administrarea unor doze foarte mari raportate la greutatea corporală și la volumul de distribuție nu face decât să vulnerabilizeze și mai mult la dezvoltarea toxicității”, a declarat dr. Radu Țincu, medic primar în cadrul secției de Terapie Intensivă - Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgență București, la Digi 24.
Întrebat dacă există riscul ca acești copii să rămână cu sechele în urma supradozei, medicul a subliniat că trebuie văzut exact dacă este vorba de izoniazidă. ”Dacă într-adevăr acest antibiotic este incriminat și cred, după manifestările descrise, avem antidot. Adică putem administra o substanță care să anihileze efectele toxice și nu vor rămâne cu niciun fel de sechele.
Sigur, trebuie văzut dacă stările compulsive au fost o perioadă lungă de timp, dacă au fost însoțite de scăderea oxigenării, sunt mai multe aspecte, de aceea trebuie să avem date după ce se va realiza evaluarea copiilor la spital, cu examene atât de toxicologie, cât și examene paraclinice care să pună în evidență prezența unor complicații asociate toxicității”, a mai spus toxicologul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.