Sărurile care anihilează celulele tumorale. Nu au efecte secundare. Sunt ca niște bombe inteligente

Monika Baciu |
Data publicării:
celule tumorale - FOTO: Freepik@guerraoneil9741281
celule tumorale - FOTO: Freepik@guerraoneil9741281

Aceste săruri anihiliează celulele tumorale fără efecte secundare.

Vezi și: Combinația de statine și antibiotice nu previne complicațiile severe în ciroza decompensată

Un grup de cercetători a dezvoltat săruri de cianină-carboran activabile prin lumină, care vizează și distrug eficient celulele canceroase mamare agresive cu efecte secundare reduse, deschizând astfel o cale promițătoare de tratament.

Un parteneriat inovator pentru tratarea cancerului mamar agresiv

O echipă de cercetători formată dintr-un soț și o soție de la Universitatea de Stat din Michigan (MSU), împreună cu științifici de la Universitatea din California, Riverside (UCR), lucrează la dezvoltarea unei "bombe inteligente" activată de lumină pentru tratamentul cancerului mamar agresiv.

Sophia Lunt, profesoară de biochimie și biologie moleculară la MSU, și Richard Lunt, profesor la Departamentul de Inginerie Chimică la aceeași universitate, colaborează cu profesorul de chimie Vincent Lavallo de la UCR pentru a dezvolta compuși inovatori denumiți săruri de cianină-carboran.

Aceste substanțe chimice sunt folosite în terapia fotodinamică (PDT) și au arătat promisiuni semnificative în distrugerea tumorilor metastatice de cancer mamar la șoareci, cu efecte secundare minime.

Sărurile care anihilează celulele tumorale. Nu au efecte secundare. Sunt ca niște bombe inteligente - FOTO: Freepik@ashleyframsey

O inovație promițătoare în terapia fotodinamică

"Sărurile noastre inovative de cianină-carboran oferă o opțiune țintită cu efecte secundare reduse pentru pacienții cu cancer mamar agresiv. Ne așteptăm ca această cercetare să conducă la terapii mai sigure și mai eficiente pentru pacienții cu opțiuni de tratament limitate", a declarat Sophia Lunt, potrivit Wiley Online Library.

În cadrul terapiei fotodinamice, substanțele chimice sensibile la lumină sunt distribuite în corp și se acumulează în celulele canceroase. Lumină infraroșie apropiată, invizibilă pentru ochiul uman, poate pătrunde mai adânc în corp și activează aceste săruri, care acționează ca o "bombă inteligentă", distrugând celulele canceroase, dar lăsând intacte celulele sănătoase.

Vezi și: RAD52, noua țintă în lupta cu cancerele greu de tratat

Avantajele față de substanțele tradiționale

"Substanțele chimice PDT aprobate de FDA rămân în alte părți ale corpului, cum ar fi pielea, pentru perioade lungi de timp. După tratamentul tradițional cu PDT, pacientul trebuie să stea în întuneric timp de două-trei luni, deoarece chiar și niveluri scăzute de lumină pot provoca blistere și arsuri pe piele", a spus Hyllana Medeiros, cercetător postdoctoral la MSU, care a ajutat la realizarea studiilor pe șoareci.

Noile săruri de cianină-carboran oferă un avantaj față de substanțele chimice folosite în PDT, deoarece sunt absorbite de celulele canceroase și asigură un tratament mai eficient.

Potențialul pentru aplicații mai largi

"Munca noastră oferă un tratament eficient pentru formele agresive de cancer mamar. De asemenea, deschide ușa către descoperiri revoluționare pentru tratamentele altor tipuri de cancer și livrarea țintită a medicamentelor", a declarat Amir Roshanzadeh, student la MSU și autor principal al lucrării.

Cercetătorii plănuiesc acum să testeze eficiența acestor săruri în tratarea altor tipuri de cancere.

Vezi și: Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge

Un exemplu de colaborare interdisciplinară

"Descoperirile cu adevărat inovatoare care permit soluții pentru probleme complexe precum cancerul necesită echipe interdisciplinare precum a noastră. Această cercetare este un exemplu perfect al ceea ce poate fi realizat atunci când combini cercetători cu backgrounduri diferite, în domenii precum biologia cancerului, chimia și ingineria științifică a materialelor; lucruri bune se întâmplă", a spus Richard Lunt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel