O atenție tot mai mare este acordată legăturii dintre alimentație și sănătatea mintală, iar un nou studiu publicat în Journal of Affective Disorders aduce în discuție efectele micului dejun și ale dietei asupra riscului de depresie. Cu date colectate de la peste 20.000 de adulți din SUA, acest studiu analizează nu doar obiceiurile alimentare ale participanților, ci și nivelul inflamației generat de dieta lor.
Coroborând datele despre consumul de mic dejun și indicele inflamator al dietei, cercetătorii aduc în discuție implicarea acestor factori în riscul de depresie. Rezultatele sugerează că micul dejun poate fi un factor crucial în reducerea inflamației și, implicit, a riscului de depresie.
Omiterea micul dejun
Un nou studiu publicat în Journal of Affective Disorders își propune să evalueze efectele pe care le are săritul peste micul dejun și consumul unei diete inflamatorii la micul dejun asupra ratelor de depresie. Studiul a adunat date de la peste 20.000 de adulți din SUA, în vârstă de 20 de ani și peste, din cadrul National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Cercetătorii au analizat consumul de mic dejun auto-raportat și tipurile de alimente pe care participanții le-au ales în general. Alimentele au fost comparate cu Indicele Inflamator Alimentar, o bază de date în evoluție a alimentelor analizate în funcție de macronutrienți, flavonoide și compoziția chimică pentru a determina cât de inflamatorii tind să fie în organism.
Studiul a constatat că săritul peste micul dejun a fost un factor de predicție a depresiei, dar o dietă inflamatorie a crescut, de asemenea, riscul. Indicele inflamator al dietei a mediat asocierea pozitivă dintre consumul micului dejun și depresie.
Foto: Freepik
Consumul micului dejun ar putea reduce inflamația și reduce depresia, dar prioritizarea alimentelor antiinflamatorii la micul dejun ar fi un impuls și mai mare pentru bunăstare.
Participanții cu simptome depresive au fost, de asemenea, mai predispuși să fie mai puțin activi, fumători și să aibă diabet sau boli cardiovasculare. Alte alegeri de stil de viață sănătos au jucat un rol în sănătatea mintală, dincolo de alegerile alimentare. Autorii recomandă ca adulții să dezvolte obiceiul de a lua micul dejun în mod regulat, să corecteze stilul de viață deficitar și apoi să reducă riscul de depresie.
Ce mic dejun promovează inflamația
Un mic dejun sănătos ar trebui să includă cereale integrale, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, fructe și legume proaspete, ouă și proteine cu conținut scăzut de grăsimi. Evitați alimentele inflamatorii, cum ar fi produsele de patiserie, carnea procesată, grăsimile saturate și cerealele zaharoase.
Cu toate acestea, pot fi incluse și băuturile de cafea puternic îndulcite. Programele de post intermitent pot fi benefice pentru sănătatea generală și pentru pierderea în greutate, deoarece un studiu recent a constatat că un post care include micul dejun a fost mai benefic decât unul care l-a omis.
În urma acestor descoperiri, promovarea unui stil de viață sănătos, care include un mic dejun echilibrat și opțiuni alimentare antiinflamatorii, poate reprezenta un pas important în gestionarea și prevenirea depresiei. Abordarea holistică, care integrează atât alegerile alimentare cât și alte aspecte ale stilului de viață sănătos, poate avea un impact semnificativ în îmbunătățirea sănătății mintale a indivizilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.