Care este, de fapt, secretul ceaiului perfect. Ei bine, ne spun cele mai recente dezvăluiri. Până acum am omis un ingredient banal, dar esențial. Profesoara Michelle Francl, chimistă de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, afirmă că sarea acționează ca un blocant pentru receptorii gustului amar ai ceaiului.
Când ceaiul este lăsat să stea prea mult timp sau este preparat în mod inadecvat, poate dezvolta o amărăciune neplăcută. Adăugând o cantitate mică de sare (în mod ideal, nedetectabilă la gust), se blochează acei receptori amari, neutralizând astfel gustul neplăcut. Este important de menționat că adăugarea de sare în ceai nu trebuie să fie exagerată, altfel ar putea afecta negativ gustul.
Britanicii, consternați
Într-o lume în care britanicii cred că au monopolul asupra artei de a face o ceașcă perfectă de ceai, apare acum o provocare venită din Statele Unite, de la peste 3.000 de mile distanță. Profesoara Michelle Francl, chimistă de la Bryn Mawr College din Pennsylvania, susține că a descoperit secretul unei cești ideale, iar mulți britanici ar fi tentați să o considere inițial ca pe o blasfemie - adăugarea de sare.
Această descoperire a creat agitație în Marea Britanie, iar ambasada SUA a intervenit diplomatic pentru a clarifica că adăugarea de sare în ceai nu este o politică oficială a Statelor Unite.
"Vrem să asigurăm poporul britanic că ideea inimaginabilă de a adăuga sare în băutura națională a Marii Britanii nu este politica oficială a Statelor Unite. Și nu va fi niciodată," a declarat ambasada pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, potrivit BBC.
"Cu siguranță nu am avut intenția de a provoca o criză diplomatică", spune profesorul Francl, profesor de chimie la Bryn Mawr College din Pennsylvania, la BBC.
Ceai - FOTO: Freepik
Deci, de ce să adăugăm sare în ceai
Se pare că nu este o idee nouă - ingredientul este menționat chiar în manuscrisele chinezești din secolul al VIII-lea, pe care profesoara Francl le-a analizat pentru a-și perfecționa rețeta.
"Ceea ce este nou este înțelegerea noastră ca chimiști. Nu este ca și cum adăugați zahăr. Cred că oamenii se tem că vor simți sarea", spune profesoara Francl.
Ea explică faptul că sarea acționează ca un blocant pentru receptorul care face ca ceaiul să aibă un gust amar, mai ales când a fost lăsat prea mult timp.
Prin adăugarea unei cantități mici de sare de masă - o cantitate nedetectabilă - veți neutraliza amărăciunea băuturii.
"Este în regulă să experimentați. Am făcut experimente în bucătăria mea pentru asta - canalizați-vă latura de savant", spune ea.
Cum se face ceaiul perfect
Fiecare are propria sa opinie despre ceea ce face o ceașcă perfectă, dar profesoara Francl recomandă folosirea frunzelor de ceai în loc de pliculețe și amestecarea continuă a băuturii pentru a permite ceaiului să aibă o expunere bună la apă și lapte.
Adăugarea unei picături mici de suc de lămâie poate, de asemenea, elimina "spuma" care apare uneori la suprafața băuturii, adaugă ea.
Dar cel mai important sfat pe care îl oferă este să nu încălziți niciodată apa în cuptorul cu microunde.
"Este mai puțin sănătos și nu are un gust atât de bun. Veți ajunge să aveți spumă de ceai pe suprafață, iar acea spumă conține unele dintre antioxidanții și compușii de gust", spune profesoara Francl.
În timp ce conceptul de a încălzi ceaiul la cuptorul cu microunde poate suna puțin străin în Marea Britanie, este "complet obișnuit" în SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.