Sarea (sodiul) este unul dintre mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Împreună cu potasiul, sarea ajută la reglarea nivelului de apă din corp, la menținerea fluidelor în celulele sanguine și este folosită pentru a transmite informații către mușchi și nervi. Sarea se găsește, în mod natural, în carne și legume, iar în era industrializării alimentare, aceasta este prezentă într-o multitudine de produse, de la cele dulci la cele sărate, de la chipsuri la mezeluri.
Nutriționistul Simona Carniciu a explicat, la Pro TV, la ce trebuie să fim atenți când vine vorba de sarea în bucate, dar și de ce este important să învățăm să citim etichetele, mai ales în cazul persoanelor hipertensive.
”Consumul, teoretic, este undeva la 5 grame de sare adăugată, pentru că așa cum bine știm, toate alimentele pe care le consumăm conțin sare, în diverse grade.
Sunt unele care conțin sare natural, au sodiu în compoziția lor, cum ar fi legumele, carnea. Și atunci noi avem tendința să consumăm diverse preparate care sunt foarte comode, căci despre asta este vorba, și niciodată nu ne uităm la conținutul de sare. Pentru că avem un defect: nu ne place să citim, mai ales eticheta”, a explicat nutriționistul Simona Carniciu, la Vorbește lumea de la PRO TV.
În ceea ce privește cantitatea de sare recomandată pentru copii, specialistul în nutriție susține că aceasta trebuie să fie similară cu cea a adulților, mai ales în cazul copiilor care fac mișcare. Explicația are legătură cu procesul electrolitic, unde sarea este determinantă, ajutând apa să ajungă la celule.
Sarea și rolul său în alimentație
Sarea se adaugă mâncărurilor din mai multe motive, precum:
- condimentare - pentru a îmbunătăți gustul alimentelor;
- conservare;
- agent de îngroșare - în carnea procesată;
- colorant natural - face mâncarea mai atractiva din punct de vedere vizual;
- modificare a texturii - ajută la frăgezirea cărnii și oferă consistență brânzeturilor;
- controlul procesului de fermentare - influențează consistența și reduce riscul infectării cu bacterii dăunătoare a alimentelor.
Potrivit nutriționistului, cea mai mare cantitate de sare adăugată se află în sosuri. ”Cel de soia este o bombă de sare. Condimentele au, de asemenea, foarte multă sare”, a spus nutriționistul, adăugând că peste 90% din populație consumă mezeluri, un alt produs plin de sare.
Sos de soia. FOTO: Freepik @jcomp
”Poate nu zilnic, dar sunt extrem de mulți care mănâncă de cel puțin 3 ori pe săptămână. Iar acest lucru duce la creșterea consumerismului, iar producătorii trebuie să găsească noi metode de a produce într-o cantitate foarte mare, lucru care scade calitatea lor. La crenvurști, de exemplu, dacă la 100 de grame conținutul este de 5 grame de sare, ne-am epuizat cantitatea adăugată pe ziua respectivă. De aceea este important să ne uităm pe etichete, inclusiv la apă. Există tipuri de apă cu o cantitate mare de sare, fiind mai potrivită pentru sportivi decât pentru persoanele care oricum consumă sare din aceste produse alimentare”, a mai spus nutriționistul.
Despre conserve, mai spune nutriționistul, acestea conțin mai puțină sare decât un mezel sau un sos, ”metoda de conservare are nevoie de o combinație între sare și zahăr pentru a fi palatabil, adică gustos. Și atunci, producătorii trebuie să găsească echilibrul perfect dintre sarea din bucate, care dă gust, și zahăr, în așa fel încât să echilibreze gustul, textura pe care o simțim”, a precizat nutriționistul, subliniind că sarea se găsește chiar și în produsele dulci.
De asemenea, brânzeturile au un conținut ridicat de sare, unele ca urmare a menținerii în saramură - telemeaua sau brânza Feta. ”În brânza dietetică avem o cantitate mult mai redusă, se mai scoate și din grăsime. Dacă vorbim de brânza normal, brânza dulce, pe care o știm ca și dulce, chiar și ea are sare. La telemea vorbim de cantități foarte mari de sare, care pot să depășească, într-o felie, cantitatea pe care o persoană hipertensivă poate să o consume”, a adăugat ea.
Alte produse abundente în sare sunt chipsurile, alunele în sare și diverși biscuiței aperitiv. ”Ceea ce nu conștientizează multă lume sunt aceste două categorii - chipsurile și biscuții. Le consumă, iar dacă întrebi persoana respectivă spune că nu mănâncă dulciuri, dar mănâncă foarte multe astfel de snack-uri sărate care te îngrașă foarte mult și mai vin și cu o cantitate mare de sare. Ce se întâmplă? Dacă ești femeie, un pic de dezechilibru hormonal, că în ziua de azi stresul duce la el, de fel, și te trezești cu o retenție foarte mare de apă”, a mai spus nutriționistul.
Sare din bucate, concluziile specialistului
Potrivit nutriționistului, ca o concluzie în legătură cu consumul de sare este să știm ce cantitate avem voie și nevoie. ”Dacă medicul recomandă 5 minus 2, 3, este clară treaba. Dacă nu, 5 grame pentru oamenii care nu au probleme cu hipertensiunea”, a mai spus Simona Carniciu.
4 condimente benefice pentru tensiunea arterială. Dietetician: Un adaos excelent la multe feluri de mâncare sărate
Condimentele sunt parte integrată din viața și alimentația noastră, de sute de ani. Mai multe, unele dintre ele sunt folosite și în medicină, pentru proprietățile benefice pe care le au pentru sănătate. În vremurile actuale, popularitatea condimentelor este atât de extinsă, încă multe dintre bucătăriile din lume au condimente ce demult se găseau doar în anumite regiuni de pe glob.
De altfel, unele dintre condimente pot să înlocuiască cu succes sarea, în cazul persoanelor care au predispoziție spre hipertensiune (tensiune mărită), ce ar putea duce la boli de inimă sau boli metabolice.
Pentru a gestiona tensiunea arterială crescută, ținând cont de dietă, opțiunile alimentare precum somonul și avocado (cu un conținut bogat în acizi grași Omega 3) și legumele cu frunze verzi pot ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Așa cum este deja cunoscută corelația dintre sare și hipertensiunea arterială, evitarea alimentelor care sunt bogate în sodiu este o modalitate de avă menține în mod eficient valorile tensiunii în limitele normale. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Un gram de sare, diferența pentru milioane de AVC și atacuri de cord. Ar avea și alte beneficii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.