Sarea de masă, potențial anticancerigen. Clorura de sodiu întărește sistemul imunitar

Monika Baciu |
Data publicării:
sarea - FOTO: Freepik@chernikovatv@mmousumi513
sarea - FOTO: Freepik@chernikovatv@mmousumi513

Acest condiment luptă eficient împotriva cancerului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar.

Vezi și: Obezitatea, criză globală cu impact asupra inimii. Scade speranța de viață

O descoperire realizată de oamenii de știință conduși de Christina Zielinski de la Institute for Natural Product Research and Infection Biology – Hans Knöll Institute (Leibniz-HKI) a dezvăluit un potențial surprinzător al sării de masă obișnuite în terapia cancerului. Clorura de sodiu, un element de bază în bucătării din întreaga lume, ar putea juca în curând un rol esențial în îmbunătățirea capacității sistemului imunitar de a combate cancerul.

Care este efectul sării în terapia împotriva cancerului

În ultimii ani, progresele în tratamentul cancerului au îmbunătățit dramatic rezultatele pacienților, transformând ceea ce odinioară era un prognostic sumbru într-o situație mult mai optimistă pentru mulți. O metodă particulară care a atras atenția este terapia adoptivă cu celule T, în care celulele T – un tip specific de globule albe – sunt modificate pentru a viza și distruge mai bine celulele canceroase.

Totuși, una dintre principalele provocări ale acestei terapii este că celulele T își pierd adesea eficacitatea în mediul imunodeprimat al unei tumori. Identificarea factorilor care ajută celulele T să-și mențină puterea a devenit un obiectiv crucial pentru a face această terapie și mai de succes.

Echipa condusă de Christina Zielinski a făcut o descoperire remarcabilă: ionii de sodiu, una dintre componentele sării de masă, îmbunătățesc semnificativ capacitatea celulelor T de a lupta împotriva tumorilor, potrivit studiului publicat în revista Nature.

Vezi și: Suplimentele de colostru, benefice pentru adulții de peste 50 de ani. Întăresc oasele, sistemul imunitar și mențin sănătatea metabolic

Rolul sodiului în stimularea celulelor T

Cercetarea s-a concentrat pe celulele T CD8+, un tip de celulă imunitară capabilă să recunoască și să distrugă celulele tumorale. Echipa a descoperit că ionii de sodiu au crescut răspunsul imun al acestor celule, îmbunătățindu-le capacitatea de a ataca tumorile canceroase. Într-o descoperire neașteptată, tumorile mamare au prezentat concentrații mai mari de sodiu decât țesuturile sănătoase.

Celulele T expuse acestui mediu bogat în sodiu s-au dovedit a fi mai eficiente în lupta împotriva tumorilor, iar pacienții cu aceste celule T îmbunătățite au avut timpi de supraviețuire mai lungi.

"Am reușit să demonstrăm că sodiul îmbunătățește răspunsul imun al celulelor T CD8+", explică Chang-Feng Chu, unul dintre autorii principali ai studiului.

Aceasta se bazează pe cercetări anterioare care au arătat că sodiul afectează alte tipuri de celule T implicate în boli autoimune și alergii, dar acest studiu s-a concentrat în mod specific pe celulele care luptă împotriva cancerului.

Experimente cheie

Pentru a investiga mai departe, cercetătorii au efectuat o serie de experimente folosind atât celule umane, cât și de șoarece. Celulele T umane au fost pre-tratate cu sare și apoi expuse la tumori în laboratoare. În modelele animale, șoarecii cu tumori pancreatice au fost injectați cu celule T tratate cu sare, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a dimensiunii tumorii.

Descoperirea esențială a fost că sarea a îmbunătățit fitness-ul metabolic al celulelor T CD8+, permițându-le să capteze mai multă energie din zaharuri și aminoacizi. Drept urmare, aceste celule imunitare au reușit să distrugă mai eficient celulele canceroase.

Vezi și: Congresul de Îmbătrânire Activă, abordare integrată a îmbătrânirii în România. Alexandra Dobre: E un concept unic. Își propune să fie ca un ecosistem

Sarea superîncarcă celulele T

Intrând mai adânc în mecanismele celulare, cercetătorii au descoperit că ionii de sodiu sporesc activitatea pompei de sodiu-potasiu de pe membranele celulelor T. Această pompă reglează mișcarea ionilor în și din celule, ceea ce modifică potențialul membranei și amplifică semnalele care activează celulele T.

Acest impuls de forță semnalizatoare permite celulelor imunitare să recunoască și să distrugă mai eficient celulele canceroase. Mai mult, sarea protejează celulele T de epuizare – o problemă crucială în tratamentul cancerului, unde celulele imunitare pot deveni "obosite" și își pierd capacitatea de a lupta împotriva bolii.

Cercetarea sugerează că sodiul ar putea ajuta celulele T să rămână active și eficiente mai mult timp, oferind o apărare mai susținută împotriva tumorilor.

Vezi și: Remdesivir, tratamentul injectabil pentru COVID. Prof. dr. Simin Aysel Florescu: Administrarea se face în spitale

Sarea, potențial anticancerigen - FOTO: Freepik@fauziamasood666

Aplicații viitoare

Deși această descoperire este promițătoare, nu înseamnă că pacienții cu cancer ar trebui să înceapă să consume mai multă sare în dietă. În schimb, echipa de cercetare preconizează o aplicare mai controlată a sodiului. Celulele T ar putea fi expuse la concentrații mai mari de sare în afara corpului, într-un cadru de laborator, și apoi reinjectate în pacienți, superîncărcate și pregătite să lupte cu tumorile.

Această metodă ar putea chiar să se extindă la tratarea bolilor infecțioase care necesită ca sistemul imunitar să țintească și să elimine celulele infectate.

Într-un fel, sarea ar putea deveni un aliat puternic în arsenalul medical împotriva cancerului, răsturnând conotația sa tradițională negativă. Expresia "a pune sare pe rană" ar putea căpăta un nou sens pozitiv, simbolizând puterea vindecătoare și protectoare sporită a acestei substanțe obișnuite.

Pe măsură ce se efectuează mai multe cercetări, oamenii de știință speră să perfecționeze utilizarea clorurii de sodiu în tratamentul cancerului și, posibil, în alte terapii bazate pe imunitate. Această descoperire neașteptată deschide ușa către strategii inovatoare pentru combaterea cancerului, unde ceva la fel de simplu ca sarea de masă ar putea deveni o componentă critică a tratamentelor medicale de ultimă generație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel