Sarea este esențială pentru organism, subliniază specialiștii de la health.harvard.edu, întrucât sodiul din sare contribuie la transmiterea impulsurilor nervoase și a contractării fibrelor musculare. Însă, oamenii au nevoie zilnic de mai puțin de o zecime de linguriță pe zi.
Organismul poate scăpa de excesul de sodiu, dar consumul de sodiu suplimentar la unii oameni face corpul să rețină apă. Iar asta crește cantitatea de lichid care curge prin vasele de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale.
O mare cantitate de sare se găsește în carnea de sandviș, sucurile conservate, supele conservate și uscate, pizza și alte alimente fast-food, sosuri.
Cu ce puteți combina sarea ca să folosiți cantități mai puține din ea. Soluții oferite de Harvard Medical School
1. Condimente – la mâncare se pot adăuga diferite arome date de ierburi uscate ori proaspete, condimente, usturoi, ghimbir, oțet, vin, citrice, scorțișoară, turmeric, busuioc proaspăt, ardei iute
2. Folosiți grăsimi sănătoase – nu evitați ttilizarea grăsimilor sănătoase precum nuci prăjite, avocado la măsline, canola, soia
3. Cum gătiți – țineți cont de dulceața naturală a multor legume, iar dacă faceți niște feluri de mâncare cu abur sau la microunde, stoarceți o lămâie peste, pentru și mai multă aromă
4. Consumați cereale integrale – și pâinea cu cereale integrale poate conține sodiu considerabil. Nu au sare cerealele integrale necoapte, pe care le puteți servi dmineața cu fructe uscate ori un fresh.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.