Sare sau sodiu?
Foto: Freepik @whispers
Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării.
Cuvintele sare și sodiu sunt adesea folosite ca sinonime, deși, în funcție de greutate, sarea conține 40% sodiu și 60% clorură.
Cea mai mare parte a sodiului pe care îl consumăm este sub formă de sare. Glutamatul de sodiu, utilizat frecvent ca aditiv alimentar, reprezintă o sursă suplimentară de sodiu în unele țări.
1 g de sare este echivalent cu 400 mg de sodiu, iar 1 g de sodiu este echivalent cu 2,5 g de sare.
Medicul Cătălina Trifan ne-a explicare și care e cantitatea de sare pe care trebuie să o mâncăm zilnic. Potrivit medicului: "ideal ar fi să se mănânce trei, patru grame de sare pe zi. E foarte puțin, e mai puțin decât o linguriță".
Potrivit OMS, aportul zilnic de sare trebuie redus la mai puțin de 5 g pe persoană pe zi.
"Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul.
Sunt oameni care, prin obicei, prin educație, prin mediu, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta. Acesta este un obicei extrem de nesănătos.
Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei, trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma într-o otravă dacă sarea nu este folosită așa cum trebuie", a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
Consumul excesiv de sare poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății. Aceasta poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, crescând riscu de boli cardiovasculare precum hipertensiune.
De asemenea, consumul excesiv de sare poate afecta funcționarea rinichilor, putând duce la retenție de apă și creșterea volumului sanguin.
În plus, o dietă bogată în sare poate contribui la deteriorarea sănătății oaselor, prin pierderea calciului. Controlul consumului de sare este esențial pentru menținerea unei sănătăți optime și prevenirea complicațiilor asociate bolilor cronice.
Hipertensiunea arterială este unul dintre principalii factori de risc preveniți pentru bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, deces și handicap la nivel mondial și este responsabil pentru 9 milioane de decese în fiecare an.
Consumul excesiv de sare alimentară sau sodiu este o cauză importantă și evitabilă a hipertensiunii arteriale.
Care sunt alimentele bogate în sare?
Cea mai mare parte a sării din alimentația modernă provine din alimentele din restaurante și din alimentele ambalate și prelucrate.
Printre cele mai mari surse de sare se numără:
- Pâine: pâine pentru sandvișuri, baghete, pâine crocantă
- Carnea procesată: salam, bacon, pastramă, șuncă, cârnați
- Gustări sărate: chipsuri, cartofi prăjiți, biscuiți, nuci sărate
- Brânzeturi și produse din brânză: brie, brânză la cutie, cheddar, mozzarella
- Deserturi pe bază de cereale: brioșe, prăjituri, fursecuri
- Supe: la conservă, congelate, sub formă de pudră, potrivit Healthline.
Pentru a identifica cu ușurință alimentele cu conținut scăzut de sare, căutați expresii precum conținut scăzut de sodiu, conținut foarte scăzut de sodiu sau conținut redus de sodiu. De asemenea, puteți căuta cantitatea de sodiu per porție sau 100 de grame și puteți compara acest număr cu cel al oricărui produs pe care îl aveți în vedere
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.