Sarcină, bacterii intestinale. Un studiu recent al cercetătorilor din Australia a descoperit o legătură între sarcină și bacteriile intestinale, de aceea se recomandă o dietă bogată în fibre. Însă, susțin alte cercetări, mai important în timpul sarcinii ar fi bunăstarea/wellbeing-ul mamei și a copilului, informează un comunicat al Universității din Sydney.
Studiul australienilor a fost publicat în Nature Communications.
Sarcină, bacterii intestinale: preeclampsie
Cercetătorii de la Centrul Charles Perkins din cadrul Universității din Sydney, de la Universitatea Deakin, Universitatea Monash, Universitatea James Cook și de la Universitatea Națională Australiană au colaborat ca să analizeze rolul bacteriilor intestinale în timpul sarcinii.
Autorul principal al studiului, profesorul Ralph Nanan, a declarat că recomandarea de a "mânca alimente reale, mai ales plante, și nu prea mult" ar putea fi cea mai eficientă strategie de prevenire primară pentru unele dintre cele mai grave condiții ale vremurilor în care trăim.
Cercetătorii consideră că bacteriile intestinale ale viitoarei mame și dieta par să fie cruciale pentru promovarea unei sarcini sănătoase. Rezultatele studiului lor a arătat că la oameni, nivelurile reduse de acetat - produse prin fermentarea fibrelor în intestin - sunt asociate cu cea mai comună și gravă condiție ce poate apărea în sarcină: preeclampsia.
Preeclampsia apare până la 10% din sarcini și se caracterizează prin hipertensiune, proteine în urină și umflături severe la mamă și afectează dezvoltarea imună a copilului în timpul uterului. Unele dovezi sugerează un risc mare de alergii și boli autoimune mai târziu în viață.
Sarcină, bacterii intestinale: timus afectat
Studiul australienilor a sesizat că preeclampsia a afectat dezvoltarea timusul, o glandă care se află chiar în spatele sternului.
"Fetusurile la sarcini preeclamptice au fost găsite a avea o timus mult mai mic decât copiii de la sarcini sănătoase. Celulele care generează în mod normal timusul, numite celule T - în special cele asociate cu prevenirea alergiilor și a afecțiunilor autoimune, cum ar fi diabetul zaharat - , au rămas și mai mici la sugari după preeclampsie, chiar și la patru ani după naștere", mai arată reprezentanții Universității Sydney.
Concluzia lor? O dietă bogată în fibre pentru viitoarea mamă și promovarea produselor metabolice specifice bacteriilor intestinale în timpul sarcinii ar putea fi o modalitate eficientă de a menține o sarcină sănătoasă și de a preveni alergiile și afecțiunile autoimune mai târziu în viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.