Perioada de sarcina este adesea un de îngrijorare accentuată, dar cercetătorii avertizează că nu este recomandată adinistrarea de medicamente anti-anxietate precum Valium sau Xanax. Acste medicamente, spun ei, pot crește riscul de avort spontan, potrivit medicalxpress.com.
Numite benzodiazepine, aceste medicamente puternice au fost prescrise multă vreme pentru a trata o varietate de tulburări de dispoziție. Cu toate acestea, un nou studiu canadian constată că, atunci când sunt luate la începutul sarcinii, ele cresc riscul de avort spontan în primul trimestru al sarcinii, cu 11%.
Medicația în timpul sarcinii, riscantă
Utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii este o afacere dificilă, spun experții. "În medicamentele în timpul sarcinii, medicii trebuie să decidă dacă sunt riscurile mai mari decât beneficiile, deoarece nu există nici un risc zero", a declarat cercetătorul principal Anick Berard, profesoară la Centrul Spitalier Universitar Sainte-Justine din Montreal.
„În acest caz, medicii trebuie să echilibreze severitatea problemei stării de sănătate a femeii cu posibilele efecte negative asupra fătului în curs de dezvoltare”, a spus ea.
Pentru acest studiu, Berard și colegii ei au colectat date despre aproximativ 442.000 de femei canadiene gravide din 1998 până în 2015. Studiul a constatat că 6% din sarcini au luat sfârșit într-un avort spontan. Dintre cele care au pierdut sarcina, puțin mai mult de 1% luau o benzodiazepină pentru prima dată, la începutul sarcinii.
Berard a spus că nu contează ce benzodiazepină a luat o femeie, deoarece toate au fost legate de un risc crescut de avort spontan. Pe lângă Valium (diazepam) și Xanax (alprazolam), această clasă de medicamente include Ativan (lorazepam) și Klonopin (clonazepam).
Berard a avertizat, cu toate acestea, că acest studiu nu poate dovedi că tranchilizantele provoacă avorturi spontane, ci doar că există o asociere.
Calmantele influențează dezvoltarea fătului
Cum anume aceste medicamente sunt legate de pierderea sarcinii, nu este cunoscut. Dar studiile pe animale au aratat ca benzodiazepinele afecteaza dezvoltarea fetală și crește cotele de avort spontan, a spus Berard.
Și, a mai subliniat ea, deși benzodiazepinele pot afecta negativ sarcina, la fel poate și anxietatea și insomnia. „Femeile nu trebuie să renunțe la administrarea benzodiazepinelor, dar trebuie să aibă o discuție cu medicul lor despre riscurile și beneficiile acestor medicamente”, a spus Berard.
Anxietatea si insomnia sunt probleme grave de sanatate mintala și sunt relativ comune în timpul sarcinii, a declarat Catherine Monk, profesor de psihologie medicală în obstetrică și ginecologie la Universitatea Columbia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.