Sarcina extrauterină: de ce apare și cum se poate depista

DCMedical Team |
Data publicării:
Sarcina extrauterină de ce apare și cum se poate depista - Sursa foto: Freepik
Sarcina extrauterină de ce apare și cum se poate depista - Sursa foto: Freepik

Sarcina extrauterină, cunoscută și sub denumirea de sarcină ectopică, apare atunci când ovulul fertilizat se implantează și începe să crească în afara uterului, locul său natural de dezvoltare.

În majoritatea cazurilor, acest tip de sarcină se dezvoltă în trompele uterine, însă există și situații în care ovulul fertilizat se poate implanta în ovare, în colul uterin sau chiar în cavitatea abdominală. O sarcină extrauterină este considerată o urgență medicală deoarece, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate duce la ruptura organului în care se implantează embrionul și chiar la decesul matern. Continuă să citești pentru a afla de ce apare o astfel de sarcină, dar și cum poate fi ea confirmată!

Factori de risc pentru sarcina extrauterină

Este dificil de stabilit o cauză exactă pentru sarcina extrauterină. Printre posibilele cauze se numără deformarea trompei uterine, dezechilibrele hormonale ale mamei sau dezvoltarea anormală a ovulului fertilizat. Alți factori de risc pentru sarcina ectopică sunt: anumite infecții (ex: infecții cu mycoplasma sau chlamydia), endometrioza, fumatul, folosirea steriletului sau contraceptivelor orale ca metodă de contracepție, intervențiile chirurgicale la nivelul trompelor uterine, partenerii sexuali multipli și istoricul de sarcini ectopice sau avorturi.

Vârsta mamei reprezintă, de asemenea, un factor de risc important: cu cât aceasta este mai în vârstă, cu atât riscul de sarcină extrauterină este mai mare. Un medic îți poate explica totul despre sarcina extrauterină și cauzele sale!

Semnele și simptomele sarcinii extrauterine

În multe cazuri, sarcina extrauterină poate trece neobservată în fazele inițiale deoarece fie nu provoacă simptome, fie se manifestă prin simptome ce pot fi confundate cu cele ale unei sarcini obișnuite: absența menstruației, dureri la nivelul sânilor sau greață. În cazul în care se efectuează un test de sarcină, rezultatul va fi pozitiv.

Aceasta devine mai ușor de identificat pe măsură ce se dezvoltă, datorită apariției unor simptome mai severe, care includ durere bruscă și severă la nivelul abdomenului sau pelvisului, durere la nivelul umărului, slăbiciune, amețeală, leșin sau hemoragie. În cazul în care astfel de simptome sunt identificate, este recomandat să se meargă de urgență la cel mai apropiat spital.

Atenție! În general, orice simptom neobișnuit în timpul sarcinii ar trebui să constituie un semnal de alarmă și să fie raportat imediat medicului. Indiferent de situație, este însă importantă monitorizarea sarcinii încă din primele stadii ale acesteia, prin vizite la medici cu specialitatea în Ginecologie, pentru a putea depista la timp eventualele probleme.

Cum se poate confirma sarcina extrauterină?

Dacă medicul suspectează existența unei sarcini extrauterine, cel mai probabil se va realiza un examen pelvin, urmat de o ecografie. Această investigație imagistică este esențială pentru determinarea locului exact în care s-a dezvoltat sarcina. Pe lângă aceasta, medicul va recomanda pacientei să efectueze și o analiză de sânge pentru a determina nivelul hormonului hCG (gonadotropina corionică umană), cunoscut și sub numele de „hormonul sarcinii”. Prezența și nivelul acestuia în sânge pot confirma existența unei sarcini ectopice.  

Odată confirmată sarcina ectopică, medicul va decide și ce tratament este necesar, dacă se va interveni chirurgical sau prin administrarea unui tratament medicamentos. 

Sarcina extrauterină reprezintă o urgență medicală ce necesită intervenție promptă, iar identificarea precoce a simptomelor poate salva vieți! Femeile cu factori de risc, precum antecedente de infecții pelvine sau intervenții chirurgicale abdominale, ar trebui să fie deosebit de atente. Indiferent de situație, se recomandă însă monitorizarea atentă a unei sarcini, prin vizite periodice la medic, încă din primele stadii ale acesteia!

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic. Pentru a beneficia de un diagnostic corect și un tratament adecvat, programează-te la o consultație de specialitate! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel