Vezi și: Tehnici moderne în chirurgia ginecologică. Dr. Ciprian Andrei Morariu: Se produc minim-invaziv
Vezi și: Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Fertilitatea este un subiect complex, iar tendințele din ultima perioadă arată o schimbare semnificativă: vârsta la care femeile concep primul copil a înaintat mult, atingând vârste între 30 și 35 de ani, sau chiar mai mult. De asemenea, unele femei reușesc să obțină sarcina la vârste avansate, de 43-44 de ani, însă drumul până acolo nu este întotdeauna simplu.
Provocări
Dr. Ciprian Andrei Morariu, medic primar Obstetrică Ginecologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat că unele dintre paciente au încercat să rămână însărcinate prin metode empirice, cum ar fi încrederea că "va fi bine" sau apelarea la tratamente naturiste. Cu toate acestea, el subliniază că succesul nu vine doar cu răbdare, ci și cu o abordare atentă a sănătății reproductivă.
"Vârsta la care concep primul copil a înaintat spre 30-35 sau chiar mai mult. Am paciente care au obținut sarcina la 43-44 de ani. Unele dintre ele nu înseamnă că nu au încercat. Au încercat fără să aibă succes sau au apelat la metode empirice de a obține o sarcină: "ai răbdare", "vezi ce o fi", "mai încearcă un tratament naturist", "ai încredere că o să fie bine". Nu merge chiar așa.
În multe cazuri, din păcate, ce e semnificativ e calitatea. E motivul pentru ca motivăm pacienta să aibă o sarcină cât mai curând. Cu cât trece timpul, calitatea ovocitelor scade. Ovocietele pe care le are prezente în ovar, pacienta le are din viața intrauterină, de la 16 săptămâni începe periplul lor și dezvoltarea lor", a explicat dr. Ciprian Andrei Morariu, medic primar Obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Tratamentul Infertilității Cuplului și Reproducere Umană Asistată, Histeroscopie, la Spitalul Clinic SANDOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi și: Uremia, semn al insuficienței renale. Conf. dr. Marcian Manu: Arlechin de simptomatologie
Vezi și: Aspirina, rol semnificativ în bolile cardiace. Dr. Sorin Băilă: Mecanism anti-trombotic
Sarcina după 30 de ani, provocări - FOTO: Freepik@Flowo
Calitatea ovocitelor, factor decisiv
Dr. Ciprian Andrei Morariu subliniază că, din păcate, calitatea este cel mai greu modificabil factor în procesul conceperii. Ovocitele prezente în ovarul unei femei sunt cele cu care va rămâne pe tot parcursul vieții, iar acestea încep să se dezvolte încă din viața intrauterină, în jurul săptămânii 16 de sarcină. Astfel, cu cât vârsta crește, cu atât scade calitatea acestora, ceea ce face ca obținerea unei sarcini naturale să devină din ce în ce mai dificilă.
"La 35 de ani sunt mai în vârstă decât pacienta. Atunci ar trebui să ne gândim la lucrul acesta. Calitatea este factorul care este cel mai greu modificabil. Dacă îți dorești o sarcină care să fie a ta, cu ovocitele tale, atunci ne putem baza doar pe ovocitele pe care le avem acolo.
Vezi și: Ce este generația fulg de nea. Dr. Eduard Petru Moțoescu: A apărut în ultimele decade
Ține de medic să aibă grijă, fie prin diverse manevre de monitorizare a ovulației, fie prin contact sexual dirijat în cadrul procedurilor de infertilitate, fie prin inseminare, fie prin procedurile de fertilizare in vitro în care alegi ovocitele de calitate, obții embrioni și faci o selecție morfologică și decizi să îi pui pe cei mai buni, din punctul acesta de vedere", a explicat dr. Ciprian Andrei Morariu, medic primar Obstetrică-ginecologie cu competențe în Ultrasonografie Obstetricală și Ginecologică, Chirurgie Laparoscopică Ginecologică, Tratamentul Infertilității Cuplului și Reproducere Umană Asistată, Histeroscopie, la Spitalul Clinic SANDOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.