În momentul de față, România se situează sub pragul de înlocuire a generațiilor, care este de 2,1 născuți-vii la o femeie. În 2017, în mediul urban, indicatorul conjunctural al fertilității în țara noastră a fost de 1,2 copii pentru fiecare femeie cu vârsta între 15 și 49 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică. Iar românii care se încumetă să facă copii nu sunt prea conștiincioși în privința controalelor medicale, nici înainte de apariția sarcinii, nici după.
Două din trei cupluri nu merg la medic înainte de a face un copil
Un sondaj realizat de o clinică de specialitate din București a scos la iveală faptul că 60% dintre cuplurile care fac un copil, nu îşi fac analizele necesare înainte de a obţine sarcina. Două din trei cupluri nu merg la medic înainte de a face un copil, în condițiile în care vârsta viitoarelor mame care rămân însărcinate a crescut destul de mult, ceea ce înseamnă mai multe riscuri în sarcină atît pentru mamă cât și pentru făt.
"Pentru sănătatea sarcinii și a fătului, este esențial să știm cât mai multe despre sănătatea părinților. Un consult înainte de concepţie ne ajută să vedem dacă există riscuri pentru sarcină. Sunt numeroase infecții care pot fi transmise fătului în timpul sarcinii, infecții de existenţa cărora putem afla prin control şi analize specifice. Riscurile care pot fi prevenite țin de mycoplasma, ureaplasma, citomegalovirus, rubeola, rujeola și varicela, infecții ce pot provoca malformații fătului sau care pot duce la avort spontan. În unele cazuri vedem dacă persoana este imunizată, în altele putem trata, tocmai pentru a evita anumite probleme în timpul sarcinii", a declarat dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrică-ginecologie.
În mediul urban vârsta la care femeile au primul copil este de 28,7 ani, iar în București – chiar de 30,3 ani. Se știe însă că o femeie care rămâne însărcinată după 30 de ani prezintă un risc mai mare de a nu putea duce sarcina la capat. Acest risc se dublează în cazul celor cu vârsta trecută de 40 de ani.
O femeie din zece nu renunță la fumat pe durata sarcinii
Conform studiului, derulat pe 1100 de respondenți, 10% dintre femeile care erau fumătoare înainte de sarcină au continuat să fumeze și în timp ce erau însărcinate. 17% dintre mame au redus numărul țigărilor fumate zilnic, dar nu au putut renunța complet la tutun. Acest obicei practicat în timpul sarcinii crește frecvența cardiacă a copilului și reduce mișcările respiratorii ale acestuia. Fumatul poate duce la sângerare vaginală, avort, naștere prematură, moarte subită a bebelușului, prematuritate, astm la nou-născut, infecții respiratorii.
43% dintre gravide au luat în greutate peste limita normală
Alimentația în timpul sarcinii este extrem de importantă pentru dezvoltarea fătului, dar se pare că multe gravide nu țin cont de ce mănâncă. Un regim alimentar nesănătos poate altera permanent celulele fătului și a generațiilor viitoare. Medicii recomandă gravidelor să nu mănânce junk food-ul bogat în grăsimi și să nu bea alcool.
Aproape jumătate dintre femeile însărcinate și-au păstrat același regim alimentar ca înainte. Ba mai mult și partenerii au adoptat regimul gravidelor, într-un sfert dintre situaţii viitorii tătici au mâncat la fel ca mamele. Rezultatul, 43% dintre gravide au luat în greutate peste limita normală de către medici.
"În general, se consideră normal un plus de până la 15 kilograme pe parcursul sarcinii. E greșit să considerăm că viitoarea mamă trebuie să mânânce pentru doi, întrucât organismul femeii va cere atunci când are nevoie de nutrienți suplimentari, de regulă în a doua parte a sarcinii. Prea multe kilograme în plus pot provoca serioase probleme de sănătate viitoarei mămici și mă refer aici în special la hipertensiunea în sarcină sau chiar la riscul de naștere prematură", afirmă dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrică-ginecologie.
Mai bine de o treime dintre mămici nu a reușit să revină la greutatea de dinainte de a rămâne însărcinate nici la un an după naștere, potrivit sondajului. Doar 6% dintre ele au apelat la ajutorul unui nutriționist în această perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.