Conform datelor din studiul național privind sănătatea și nutriție, peste o treime dintre adulții din SUA sunt obezi. În același timp, obezitatea este a doua cauză principală de deces prematur în America de Nord, dar și în Europa.
Săracii și cei fără siguranța zilei de mâine
Un studiu recent realizat de profesorii de politică publică Alexander Testa și Dylan Jackson de la Universitatea Texas din San Antonio (UTSA) evaluează legătura dintre greutățile legate de alimentație și obezitate.
Folosind datele din Studiul național longitudinal al sănătății adolescenților și adulților și ale Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), indexul mediu al alimentelor pentru comerț (mRFEI) - un eșantion național care măsoară deșerturile alimentare (zone cu rezidenți care au venituri mici, acces limitat la alimente pe care să și le poată permite și care să fie nutritive), studiul lor este primul de acest fel care evaluează relația dintre nesiguranța alimentară și trăiul într-un deșert alimentar versus obezitate.
Nesiguranța alimentară, prin definiție, este incapacitatea de a dobândi alimente adecvate din cauza lipsei de resurse. În 2016, aproximativ 15,6 milioane de gospodării din SUA (12,3%) erau nesigure. Deșerturile alimentare, suplimentar față de ce arătam anterior, sunt zone geografice în care locuitorii nu au acces la supermarketuri sau magazine alimentare.
Folosind un eșantion național de adulți din toate statele care compun SUA, cercetătorii UTSA au aflat că indivizii din categoria celor cu „nesiguranță alimentară" prezintă un risc crescut de obezitate. Rezultatele studiului au arătat, de asemenea, că persoanele care trăiesc în deșerturi alimentare, și ele, prezintă un risc crescut de obezitate.
Importanța unei alimentații adecvate pentru sănătate
Împreună, aceste constatări sugerează că americanii care nu au venituri suficiente ca să mănânce sau să locuiască în zone fără acces la magazine care vând alimente bogate în nutrienți au un risc mai mare de obezitate.
În ceea ce privește rezultatele studiului, profesorul Testa a declarat: „Studiul nostru evidențiază importanța unei alimentații adecvate pentru sănătate. Milioane de americani nu au suficientă hrană și locuiesc în comunități unde nu sunt disponibile opțiuni alimentare sănătoase la prețuri accesibile. Ca să combatem obezitatea este important să ne asigurăm că oamenii au acces consistent la alimente hrănitoare".
Femeile, cel mai mare risc de obezitate
Când se iau în considerare sexul și rasa, cercetătorii au observat că femeile sunt mai predispuse să manifeste obezitate ca urmare a nesiguranței alimentare, în comparație cu bărbații. Aceasta se poate datora faptului că femeile își vor proteja copiii de insecuritatea alimentară prin reducerea aportului lor nutrițional. În ansamblu, gospodăriile cu afroamericani și hispanici se află într-un risc mai mare de nesiguranța alimentară în Statele Unite.
„Lipsa accesului la hrană poate fi un factor major de stres pentru oameni, iar studiul nostru constată că dificultățile alimentare sunt deosebit de importante pentru sănătatea femeilor", a spus profesorul Jackson.
În viitor, autorii intenționează să continue să studieze modul în care dificultățile obținerii alimentelor nutritive sunt legate de problemele de sănătate și de să exploreze ce tipuri de programe pot fi eficiente în îmbunătățirea nutriției și a sănătății în Statele Unite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.