Săptămâna mondială a vaccinării: Vaccinurile ne aduc mai aproape

Prof. dr. Alexandru Rafila |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina
Rafila, despre refugiații veniți din Ucraina

Viața noastră s-a schimbat enorm în ultimul an sub amenințarea permanentă a acestei pandemii care ne-a afectat comportamental și afectiv, ne-a afectat relația cu cei din jur, cu familia, prietenii și colegii.

"Foarte mulți au suferit din cauza scăderii veniturilor sau a pierderii  locurilor de muncă, copiii nu sunt educați și nu se dezvoltă corespunzător din cauza închiderii școlilor. Să nu uităm persoanele cu boli cronice și vârstnicii care au avut un acces foarte dificil la serviciile de sănătate.

Ce ne dorim?

Să interacționăm direct cu rudele și prietenii, indiferent de vârstă, să reluăm neîngrădit viața socială;

Viața normală, fără mască în spațiile deschise și ulterior în interior;

Activitate fără restricții în creșe, grădinițe și școli fără întreruperi și fără afectarea dezvoltării copiilor;

Universități deschise, activități de învățământ și viață universitară normală pentru studenți;

Călătorii și vacanțe în țară și în străinătate, fără griji sau restricții;

Restaurante și cluburi deschise normal, fără riscuri pentru cei care le frecventează și familiile lor;

Participarea neîngrădită la concerte și manifestări culturale (teatre, cinematografe);

Participarea la activități și evenimente sportive;

Recâștigarea accesului la servicii de sănătate pentru investigații și tratament pentru persoanele cu boli cronice și vârstnici;

Activitate economică normală, venituri suficiente și locuri de muncă în special pentru tineri;

Refacerea echilibrului bugetar pentru plata și creșterea pensiilor.

Copiii noștri trebuie să crească, să se joace, să citească alături de alți copii cu care să învețe să împartă bucurii, să se formeze ca viitori adulți normali. Să învețe ce înseamnă prietenia, bucuria, dar și necazurile din viața reală. Părinții și bunicii noștri au nevoie de afecțiunea noastră, trebuie să îi întâlnim și să îi îmbrățișam cât mai des.

Avem nevoie de viață socială și de  prieteni cu care să interacționăm. Artiștii noștri suferă din cauza lipsei publicului și apariției sentimentului de inutilitate socială. Relaxarea, sportul, natura, călătoriile și excursiile sunt tot atâtea activități de care avem mare nevoie.

Și pentru toate acestea există o rezolvare. Vaccinarea! Este important ca fiecare dintre noi, dacă are ezitări, să se informeze, să analizeze propria situație împreună cu un medic, pentru ca apoi să ia decizia corectă în folosul său și al comunității. Vaccinul reprezintă cea mai naturală soluție găsită de om pentru prevenirea unor boli grave. Nu este un medicament, ci dimpotrivă, elimină nevoia de a folosi medicamente pentru tratament, oprește boala înainte să se manifeste, sau atenuează mult severitatea acesteia, declanșând armele de apărare naturală ale organismului, înainte ca agentul patogen să poată afecta organe sau funcții.

Săptămâna Mondială a Vaccinării este aniversată în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie. Evenimentul își propune să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru protejarea persoanelor de toate vârstele împotriva bolilor transmisibile.

Cum spuneam, vaccinurile funcționează prin antrenarea și pregătirea apărării naturale a organismului – sistemul imunitar – pentru a recunoaște și a lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor. După vaccinare, dacă organismul este expus ulterior la microorganisme cauzatoare de boli, este imediat gata să le distrugă, prevenind îmbolnăvirea.

Există mai multe vaccinuri sigure și eficiente care împiedică oamenii să se îmbolnăvească, sa facă forme grave de boală sau să moară de COVID-19.

Rezolvarea acestor provocări stă în capacitatea noastră de a înțelege că doar acțiunea comună, benefică tuturor, cu efecte rapide, ne poate readuce viața la care avem dreptul cu toții. Până în prezent doar vaccinarea a demonstrat că este calea care dă rezultate dacă vrem să revenim permanent la o viață normală. Restricțiile sunt tot mai greu de acceptat și nu oferă decât reduceri temporare ale consecințelor bolii la nivel local și național!

Prejudecățile și lipsa de informare pot pune în pericol viața noastră și viitorul copiilor noștri.

De aceea, vaccinați-vă cu orice vaccin disponibil, chiar dacă ați avut deja COVID-19. Este important să fiți vaccinat cât mai curând posibil și să nu așteptați. Vaccinurile COVID-19 aprobate oferă un grad ridicat de protecție împotriva îmbolnăvirii și a decesului aproape in toate situațiile, dar trebuie să știți ca niciun vaccin nu este perfect.

Politizarea acțiunilor de sănătate publică, ineficiența acțiunilor guvernului și pierderea încrederii din partea populației reprezintă cele mai mari pericole pentru controlul pandemiei și reluarea activităților economice și sociale.

Succesul campaniei de vaccinare și stoparea pandemiei trebuie să fie un obiectiv național. PSD, cel mai important partid din Parlamentul României, sprijină introducerea unui set de măsuri care să facă posibilă tranziția suportabilă către normalitate și atingerea cât mai rapidă a țintei pentru obținerea imunității de grup.

Adaptarea strategiei de vaccinare prin dezvoltarea centrelor de vaccinare ușor accesibile tuturor oamenilor și acordarea de stimulente financiare medicilor de familie care reușesc să vaccineze un anumit procent de persoane de pe lista proprie Campanie de informare dedicată mediului rural, corelată cu autoritățile și liderii de opinie locali; asigurarea vaccinării cu caravane cu program periodic fix și/sau cu medicii de familie Campanii de informare adaptate pentru fiecare grupă de vârstă:

Pentru tineri - vaccinarea constituie avantajul mobilității, călătoriilor, frecventării concertelor și cluburilor.

Pentru vârstnici – vaccinarea îi protejează și deschide accesul la serviciile de sănătate de care au fost privați (spitalele revin la menirea lor inițială datorită reducerii numărului de cazuri noi)

Finanțarea de către guvern de programe permanente de promovare a vaccinării cu lideri de opinie și artiști cunoscuți Sprijinirea agenților economici, mai ales din zona serviciilor și din alimentația publică, să desfășoare activități de consiliere pentru vaccinarea marii majorități a personalului propriu; aceasta ar permite apariția de unități comerciale și de alimentație publică „FĂRĂ RISC” de infectare prin interacțiunea cu personalul.

Opțiunea acordării unei zile libere pentru angajați pentru momentul vaccinării Acordarea de stimulente (tichete de alimente) persoanelor din categoriile defavorizate care optează pentru vaccinare Constituirea Coaliției pentru Relansarea României care să cuprindă reprezentanți ai tuturor autorităților locale, parlamentari, reprezentanți ai asociațiilor profesionale și patronale cu obiectivul clar de promovare a vaccinării și de revenire la viața normală.", a transmis prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel