"Platforma Accipio Ix Intracranian Hemorrhage utilizează tehnologia AI pentru a analiza automat imaginile CT fără contrast și poate face acest lucru fără a afecta fluxul de lucru al unui medic, modificând seria originală sau stocând informații de sănătate protejate", informează Healthimaging.com.
Software-ul poate ajuta medicii să acorde prioritate pacienților care prezintă simptome care sugerează prezența unor sângerări cerebrale. Softul va fi expus în cadrul reuniunii anuale a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA) din Chicago.
Hemoragia cerebrală este cauzată în principal de presiunea sanguină mare, necontrolată și apare atunci când . un vas de sânge din creier se rupe și sângerează. Acest lucru poate duce la edem cerebral și la sindromul de hipertensiune intracraniana. Hemoragia cerebrală se poate instala în urma unui anevrism care se rup saua unor malformații artero-venoase.
Dacă nu este recunoscută și tratată această hemoragie, poate avea consecințe neurologice majore, cum ar fi coma și poate duce la deces. Hemoragiile de trunchi cerebral sunt foarte grave, rata mortalității în cazul acestora este de 75% în 24 ore de la debut. În general, în hemoragiile cerebrale, rata mortalității este mare, la o lună de la debut aceasta este de 40%.
Hemoragia cerebrală atât în Europa, cât și în SUA apare în 10,5% din totalul accidentelor vasculare cerebrale. În România o treime din pacienții cu accidente vasculare cerebrale prezintă și acest tip de hemoragie.
Pentru a detecta hemoragia cerebrală, cel mai important test utlizat în practica medical este tomografia computerizată (CT), care poate detecta și complicațiile acesteia, precum hidrocefalia, edemul cerebral perilezional. Pentru detectarea unui anevrism sau a unei malformatii arterio – venoase se efectuează CT cu contrast intravenos. Totuși, anumite leziuni structurale pot să nu fie evidențiate de CT, cum e cazul unor hemoragiile cerebrale mici, punctiforme sau a hematoamelor izodense cu parenchimul din jur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.