Sânge în urină: de ce apare și ce boli poate să semnaleze

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Abtinerea de la urinat nu este recomandată Foto: pixabay.com
Abtinerea de la urinat nu este recomandată Foto: pixabay.com

Sângele în urină ar putea avea o serie de cauze grave, motiv pentru care e obligatorie prezența la medic. Cu cât mai devreme este descoperită, cu atât mai ușor poate fi tratată boala.

Sângele în urină este un simptom pentru care este obligatoriu să ne prezentăm la medic. Cauzele pot fi mai ușor de tratat, dacă sunt descopeirte mai devreme. Cel mai probabil, medicul va cere un set de analize, pentru a stabili cauza prezenței sângelui în urină și pentru a putea prescrie un tratament.

Sângele din urină ar putea veni de oriunde în tractul urinar - vezica urinară, rinichii sau uretra (tubul prin care urina este eliminată din corp).

În funcție de simptome, medicul își poate forma o idee despre cauză. Nu vă autodiagnosticați - consultați un medic de familie dacă credeți că este sânge în urină, notează nhs.uk.

Cauze posibile

Simptomele pot fi dureri acute și senzație de arsură la urinare, nevoia frecventă de a urina, miros greu al urinei sau aspect tulbure, febră sau dureri în partea inferioar a abdomenului. În acest caz, spun medicii, ar putea fi vorba despre o infecție a tractului urinar.

Pe de altă parte dacă simptomele prezentate sunt durere acute în partea de jos a spatelui sau inghinală, dureri care apar și dispar și apare senzația de disconfort atunci când vă întindeți, ar putea fi vorba despre piete la rinichi. Nici în acest caz nu e de stat acasă, ci trebuie să vă prezentați la medic.

La bărbații trecuți de 50 de ani, simptomele mai pot să includă o problemă a prostatei. Maniestările sunt dificultate la urinare, nevoia bruscă de a urina și, deseori, nevoia de a urina în timpul nopții. Este posibil ca prostata să fie mărită, motiv pentru care este necesară prezența la medic.

Alte posibile cauze

Culoarea urinei se poate schimba, fără să fie vorba de sânge. Amintiți-vă dacă ați mâncat, cumva, sfeclă, aliment care poate schimba aspectul urinei. Poate luați un medicament nou, unele dinte acestea pot, de asemenea, să schimbe culoarea urinei în roșiatic sau maro.

Pe de altă parte, sângele poate apărea în uină din alte zone, respectiv în urma unor fisuri anale, sau, în cazul femeilor, din cauza ciclului menstrual. Ultima dintre variante poate fi ușor verificată, așteptând câteva zile, până la încetarea menstruației. În schimb, în cazul fisurilor anale, este necesar să vă prezentați la medic, pentru tratment de specialitate.

 

 Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel