Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că părinții care nu vor să își trimită copiii la școală și cer ca aceștia să învețe doar online vor trebui să prezinte la școală o adeverință de la medic.
Pe de altă parte, Dr Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, spune că avizul epidemiologic are o valabilitate de 24 de ore, în zilele lucrătoare, și 72 de ore, dacă se eliberează vineri, ceea ce poate face dificilă acoperirea cererilor din partea părinților.
"Eu am avut aseară o discuție cu staff-ul de la PNL și inclusiv cu domnul ministru al sănătății, căruia i-am explicat că noi nu putem să dăm adeverințe într-o zi, pentru toți copiii de pe listă. De ce spun o zi? Pentru că avizul epidemiologic, care se eliberează, cerut cu mare efervescență în momentele astea, este un document care are valabilitate 24 de ore, în zilele lucrătoare, și 72 de ore, dacă se eliberează vineri. Este un document, prin care atești tu, ca medic, că pacientul este sănătos clinic pentru a intra într-o colectivitate", a declarat medicul pentru DC Medical.
Medicul spune că aglomerarea cabinetelor medicilor de familie este în sine un act care contrazice măsurile recomandate de autorități.
"O adeverință care îți atestă starea de sănătate, după cum spuneam, are valabilitate 72 de ore, dacă este eliberată vineri. Ceea ce ar însemna, că dacă școala începe luni, eu va trebui vineri să consult toți copiii de pe lista mea, pentru ca ei să aibă adeverința valabilă. Domnul ministru m-a întrebat ieri câți pacienți am pe lista mea. Și am spus, copii am vreo 300. Dar lângă mine era o colegă care avea 3000 de copii pe listă. Și atunci am întrebat cum putem face asta vineri? Iar domnul ministru ne-a spus să venim să lucrăm și sâmbătă, și duminică. Aceasta oricum nu rezolvă lucrurile. De exemplu eu, cum am 300 de copii pe listă, văd 100 pe zi, fac un efort și vin și în weekend. dar pe de altă parte, a chema 100 de oameni la cabinet, oare nu înseamnă să-i aglomerezi? Să-i pui la înghesuială și să nu respecți nimic din ceea ce spui că trebuie să faci ca să previi pandemia", atrage atenția dr. Sandra Alexiu.
"Statul român practic mă împinge pe mine să fac un lucru superficial"
Este clar că doamna ministru s-a gândit că ar fi bine să le mai dăm noi încă o adeverință. Toată lumea se gândește să ne ceară adeverințe. În fiecare an suntem aglomerați și cu adeverințele pentru sport. Când e vorba de adeverințe, toți se gândesc la medicul de familie. Când e vorba să intrăm în programul de sănătate, toți se gândesc la medicul de familie. Dar noi avem contractate numai 7 ore cu casa de asigurări. Cinci în cabinet și două pe teren. Nu știu cum am mai putea face medicină, în condițiile în care trebuie să dăm adeverințe. Nu suntem birou de eliberat acte. Ar mai trebui să se înțeleagă un lucru: Adeverința care atestă starea de sănătate se eliberează în urma unui consult. Trebuie consultați acești oameni. O consultație înseamnă 10-15 minute, cum să consulți atâta amar de oameni într-o zi? Statul român practic mă împinge pe mine să fac un lucru superficial. Evident că nu mai ai timp să consulți și o să dăm adeverințele pe bandă. Îi acoperă cu ceva acest lucru? O boală poate să nu fie simptomatică încă in prima zi. Hai să nu spunem că are covid, dar copilul poate să aibă varicelă și să ăi apară bubițele de miercuri și el să fie contagois de luni", spune aceasta.
Exceptând situația din această perioadă, în care părinții au nevoie să aducă o adeverință de la medicul de familie care să ateste că elevul prezintă riscuri de sănătate dacă vine la școală fizic, adeverințele medicale de rutină sunt necesare la începerea unui ciclu de învățământ, și nu anual.
Multe unități de învățământ pretind o listă de documente medicale la începutul fiecărui an școlar.
"Este o listă pe care o au în cap cei din învățământ. Pentru că ordinele care au fost date de ministrul Sănătății spun foarte clar: Nu se mai solicită aceste documente, decât la începerea unui nou ciclu școlar. Nu numai că există din 2015, dar ele au fost reiterate. Este un ordin care a apărut acum, recent, la sfârșitul lui august, care spune din nou, că nu se cer aceste documente decât când se începe un ciclu școlar. Deci nu ceri aceste adeverințe în fiecare an, când începe copilul școala, ci când îl bagi la grădiniță, când îl bagi la școală, când îl bagi în gimnaziu, când îl bagi la liceu, atât. De patru ori", explică medicul de familie.
Mai mult, medicul critică modul în care autoritățile au gestionat zona educației în contextul pandemiei și spune că profesorii ar fi trebuit să fie instruiți ca să poată realiza cursurile online.
"Acum și-au dat seama că au nevoie de o grămadă de adeverințe la începutul școlii, ca și cum adeverința ne salvează pe noi, ca sistem, de proasta organizare și de nimicul care s-a făcut în toată această perioadă.
Vorbesc aici și din postura de părinte, că am un copil care începe școala. Eu nu știu, în acest moment, dacă începe școala online sau într-un container, pentru că școala lui este în renovare, face parte din acele școli care sunt doar cu peretele în picioare. Iar eu nu știu, în acest moment, dacă va începe școala online sau într-un container. În toată această perioadă de vară, nu am auzit să fie cursuri intensive pentru profesori, ca să învețe să facă aceste cursuri online. Pentru că, din experiența avută la finalul anului trecut, copilul meu le făcea setările profesorilor ca să poată să intre în curs cu clasa. Pentru că nu știau să facă acest lucru. Și nu este o filozofie, mijloacele moderne sunt extrem de ușor de folosit. Și atunci, dacă ne pregătim de un sistem de învățat online, pentru că ne forțează pandemia, așa cum și în medicină ne-a forțat să recurgem la teleconsultații, mă gândesc că ar fi trebuit ca profesorii să fie instruiți, mai ales că au avut un avantaj: o vacanță de 2 luni, timp în care s-ar fi putut face instructaje, cursuri de învățământ la distanță, ca să știe cum să facă acest lucru.
Dacă noi acum dăm adeverințe de sănătate la toți copii că trebuie să facă online, cine o să le facă aceste cursuri online, după ce metodologie? Care este tehnica, avem posibilitatea? Sinceră să fiu, ca părinte, eu nu știu sigur dacă există această posibilitate. Și vorbesc de un copil din București, nu vorbesc de un copil din mediul rural. Sunt zone în România unde nu bate așa de tare internetul și unde nici nu s-a auzit de tabletă. Există niște probleme, care trebuiau acoperite"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.