Sănătatea mintală a fost afectată de pandemia de coronavirus. În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel vizavi de îngrijirea sănătăţii mintale.
Creștere alarmantă a problemelor de sănătate mintală
Organizația Mondială a Sănătății menționează că s-a înregistrat o creştere bruscă a problemelor de sănătate mintală la nivel global de la debutul pandemiei.
Depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei de coronavirus, a precizat OMS cu prilejul lansării celei mai ample evaluări realizate de agenţie referitoare la sănătatea mintală la nivel global de la începutul secolului.
Aproape un miliard de persoane, adică una din opt persoane la nivel mondial, se confruntau cu probleme de sănătate mintală în 2019, înainte de începerea pandemiei, iar persoanele cu afecţiuni severe din domeniul sănătăţii mintale mor cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât populaţia generală, avertizează raportul publicat de Organizația Mondială a Sănătății.
Schimbare pentru o viață mai bună
Oficialii din OMS susțin că starea psihică are efecte și asupra sănătății.
”Viaţa fiecăruia dintre noi afectează pe cineva cu o problemă de sănătate mintală. O bună sănătate mintală înseamnă o bună sănătate fizică, iar acest nou raport pledează cu tărie pentru schimbare.
Investiţia în sănătate mintală este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ce este de făcut
Potrivit OMS, sunt necesare investiții sporite pe toate fronturile:
- pentru conștientizarea sănătății mintale pentru a crește înțelegerea și a reduce stigmatul;
- pentru eforturile de creștere a accesului la asistență medicală mintală de calitate și la tratamente eficiente;
- pentru cercetare pentru a identifica noi tratamente și pentru a îmbunătăți tratamentele existente pentru toate tulburările psihice.
"Fiecare țară are numeroase oportunități de a face progrese semnificative în direcția unei sănătăți mintale mai bune pentru populația sa.
Fie că dezvoltă politici și legi de sănătate mintală mai puternice, acoperă sănătatea mintală în sistemele de asigurări, dezvoltă sau consolidează serviciile comunitare de sănătate mintală sau integrează sănătatea mintală în asistența medicală generală, în școli și în închisori, numeroasele exemple din acest raport arată că schimbările strategice pot face o mare diferență”, a precizat Dévora Kestel, directorul Departamentului de Sănătate Mintală și Utilizare a Substanțelor al OMS.
Românii fac cu greu diferența între psiholog și psihiatru
Marea majoritate a românilor sunt sceptici când vine vorba despre ajutorul primit de la un psiholog sau psihiatru, marea majoritate nu știu să facă diferența și spun direct că doar nebunii ajung la acești specialiști. Este o concluzie întâlnită în multe cazuri, atât în familie, cât și pe rețelele de socializare.
Psihologii și psihiatrii sunt văzuți de mulți ca fiind la fel. De altfel, a merge la psiholog este un subiect tabu, iar cei care o fac sunt etichetați drept nebuni.
Ei bine, diferențetele dintre psiholog și psihiatru sunt extrem de mari și este bine să clarificăm asta.
Cea mai mare și importantă diferență între psiholog și psihiatru se referă la metoda de tratament. Psihologul se ocupă de tratarea problemelor mintale și emoționale ale pacienților prin ședințe de consiliere, dar fără să aibă voie să prescrie medicamente. Psihiatrul este cel care prescrie medicamente și care are în spate o pregătire medicală adecvată, studiind întâi Medicina și apoi făcând cursuri legate de sănătatea mintală.
Înainte de a mai judeca un om care merge la psiholog sau care are nevoie de psiholog, trebuie să știi că mulți pacienți care cer ajutorul unui psiholog nu au nevoie de tratament medicamentos și nu li se pune un diagnostic.
Totuși, atunci când simptomele devin severe, este necesară intervenția unui psihiatru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.