Sănătatea mintală: 5 mituri și stigmate asociate cu această afecțiune

Angela Sabău |
Data publicării:
Sănătatea mintală Photo by Daniel Reche from Pexels
Sănătatea mintală Photo by Daniel Reche from Pexels

Persoanele care suferă de boli mintale au fost întotdeauna stigmatizate. Iată cinci mituri și stigmate asociate cu această boală.

Ori de câte ori vorbim despre sănătatea mintală, există o varietate de lucruri care ne vin în minte, bune și rele. Sănătatea mintală se referă la bunăstarea cognitivă, comportamentală și emoțională a unei persoane. Este la fel de important ca și sănătatea fizică. Deși există o conștientizare tot mai mare a bolilor mintale, există unele stigmate asociate cu acestea.

Există multe concepții greșite, mituri și stereotipuri asociate cu bolile mintale. Chiar și astăzi, oamenii care suferă de o boală mintală sunt judecați cu brutalitate, ocoliți și catalogați în diferite feluri.

Iată câteva mituri asociate cu bolile mintale.

Mitul 1: Oamenii pot scăpa de boală, dacă doresc

Oricât de greu de crezut este, oamenii nu pot, indiferent cât de mult ar încerca, să scape de o boală mintală, într-o clipă. Bolile mintale afectează creierul și necesită tratament adecvat, fie că este vorba de medicamente sau terapie sau ambele.

Mitul 2: Doar cei singuri au nevoie de terapie

Se crede că, dacă cineva are prieteni, nu are nevoie de niciun fel de terapie sau consiliere, deoarece poate împărtăși orice dorește cu prietenii săi. În contradictoriu, oamenii au întotdeauna teama de a fi judecați de prietenii lor, în timp ce un terapeut nu te va judeca niciodată și va ști să îți gestioneze emoțiile.

Mitul 3: Bolile mintale nu pot fi tratate

Cu tratamentul și îngrijirea potrivite, o persoană care suferă de o boală mintală poate fi vindecată. Deși, la fel ca diabetul sau bolile de inimă, unele boli mintale rămân pe tot parcursul vieții, cele mai multe dintre ele pot fi tratate, iar oamenii pot duce o viață de succes și productivă.

Mitul 4: Persoanele cu boli mintale trebuie să fie internate într-un azil

Acesta este probabil cel mai frecvent stigmat asociat cu bolile mintale. Societatea vede astfel de oameni ca fiind imprevizibili și violenți. Cu toate acestea, dimpotrivă, unele persoane suferă de o boală mintală din cauza unui incident violent care li s-a întâmplat. În cea mai mare parte, persoanele cu boli mintale mai puțin severe nu trebuie să fie spitalizate sau izolate. Este doar cazul în care persoana este capabilă să se auto-rănească sau să facă rău altora.

Mitul 5: Este doar o tactică de căutare a atenției

Nimeni nu ar „falsifica” o boală mintală. Este o boală reală, care afectează mintea și care are nevoie de tratament și nimeni nu și-ar dori în mod deliberat să aibă o boală mintală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel