Inimă, calciu, artere. Un studiu al cercetătorilor americani susține că nivelul ridicat al calciului din arterele coronare ar putea fi responsabil pentru modificările dăunătoare ale structurii inimii, informează medicalnewstoday.
Inimă, calciu, artere: colesterol, nivelul calciului
Potrivit sursei citate, calciul joacă un număr de roluri în organism inclusiv păstrarea oaselor sănătoase. Însă, când vine vorba de arterele coronare poate duce la acumularea de plăci, iar în timp duce la ateroscleroză sau o îngustare a arterelor. Ateroscleroza limitează fluxul sanguin și furnizarea de oxigen organelor vitale, respectiv la atac de cord sau accident vascular cerebral.
Indicatori ai riscului de boli de inimă sunt colesterolul, dar și nivelul de calciu din arterele coronare (CAC). "Folosind o scanare CT pentru a face numeroase imagini secționale ale inimii, medicii pot vedea urme de CAC. Scorul unei persoane tinde să se situeze între zero și peste 400. Cu cât este mai mare scorul, cu atât riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este mai mare", arată sursa citată.
Asociația Americană a Inimii recomandă oamenilor cu vârste între 40 și 75 de ani să facă o scanare a nivelului de calciu din arterele coronare.
Inimă, calciu, artere: noul studiu
O nouă cercetare, care a inclus specialiști de la Universitatea John s Hopkins, a investigat scorurile CAC de la peste 2.500 de persoane. Ei au urmărit diferențele dintre nivelul de calciu din arterele coronare și structura inimii de la vârsta adultă și la cea mijlocie.
Participanții au fost în proporție de 57% femei, 52% caucazieni. Datele luate au provenit din studiul "Dezvoltarea riscului arterei coronare la adulții tineri" (CARDIA) care a început în anii 1980 cu scopul de a identifica tinerii factori de risc pentru bolnavii cardiovasculare.
S-au uitat la maturitatea timpurie întrucât acolo se observă eventuale anomalii care ar putea sa nu cauzeze simptome, dar ar putea crește mai tarziu riscul de probleme cardiace, a explicat co-autorul studiului, medicul Henrique Turin Moreira.
Rezultatele au fost publicate în revista Circulation: Imaging cardiovascular.
Inimă, calciu, artere: persoanele mai predispuse
Cercetătorii au comparat măsurătorile din anul 15 de studiu și anul 25.
Anul 15: vârsta medie a grupului era de aproximativ 50 de ani, iar rezultatele arătau că 77% dintre participanți au avut un scor de zero al CAC. Însă, în anul 25, acest scor a ajuns la 72%. De ce? Vârsta, sexul – bărbați, apoi populația de culoare e mai predispusă la boli de inimă, fumătorii. Toți cei enumerați aveau niveluri mai ridicate ale colesterolului și tensiune arterială sistolică mai mare.
Persoanele de vârstă mijlocie care au avut scoruri CAC mai mari au înregistrat o creștere cu 9% a volumului ventriculului stâng și o creștere cu 12% a masei ventriculare stângi. Asta înseamnă că inima trebuie să depună mai mult efort ca să pompeze sânge. Iar asta crește riscul de insuficiență cardiacă.
"Autorii studiului de asemenea remarcă faptul că aceste anomalii au fost mai semnificative în rândul populațiie de culoare. Pentru acești oameni, fiecare schimbare de o singură unitate în scorul CAC a corelat cu o creștere cvadruplă a masei ventriculare stângi. Nu este clar de ce oamenii au prezentat astfel de diferențe în funcție de rasa lor. Medicul. Moreira explică faptul că ar putea fi datorată unor factori genetici sau, probabil, unei expuneri mai mari la factorii de risc cardiovasculari care, de obicei, apar mai devreme la populația de culoare", mai precizează medicalnewstoday.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.