Iată câteva recomandări pentru sănătatea mentală și emoțională, gândite și redactate de medicul cardiolog Vasi Rădulescu:
”Investește neapărat în educația ta:
1. Citește în fiecare zi măcar 25 de pagini dintr-o carte. Dacă poți mai mult, cu atât mai bine.
2. Fă-ți o colecție de site-uri premium și vizitează-le dimineața, la cafea, să îți iei știrile și noutățile.
3. Redu pe cât posibil sau chiar elimină televizorul.
4. Învață o limbă. E printre cele mai stimulante activități pentru creier. Engleza îți trebuie peste tot în lume, dar poți învăța franceza, spaniola, italiana, germana, în funcție și de pasiuni sau necesități.
5. Cumpără cărți. Măcar una pe lună. Dacă nu-ți faci timp și fonduri pentru cărți, înseamnă că undeva e o mare problemă.
6. Ai mare grijă la fake news. Informează-te din surse bune, nu distribui articole de pe site-uri dubioase, nu pica în orice capcană. E în datoria ta să înveți cum să culegi informația bună, ajutat firește și de sfaturile unor profesioniști (cum ar fi în domeniul sănătății).
7. Citește noutăți și lucruri interesante despre corpul tău, despre medicină, despre sănătate. Educația medicală ar trebui să devină și materie la școală.
8. Învață câteva cuvinte noi în fiecare zi.
9. Citește ceva mai lejer înainte de culcare, pentru un somn bun. Televizorul sau telefon îți strică somnul, prin lumina albastră care perturbă mecanismele naturale ale creierului.
10. Profită de momentele în care poți citi sau asculta un podcast. În metrou poți scoate o carte. La volan poți asculta un podcast sau audiobook. Când aștepți undeva, scoate o carte.
11. Nu te mai arunca la cadouri pompoase și scumpe. Ia cărți pentru cei dragi. Stimulează-i să citească. E cel mai mare bine pe care-l poți face”.
În altă ordine de idei, medicul neurolog Joel Salinas de la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Universitatea Harvard, citat de Heidi Godman în materialul ei, susține că aceste dificultăți de concentrare ar proveni din pricina lipsei de somn, a stresului, a deficitului de nutrienți sau a unui medicament care face mai dificilă concentrarea. Lectura, continuă el, necesită atenție, memorie pe termen scurt și rechemare, care intră ușor în declin pe măsură ce îmbătrânim: "Este normal când sunteți mai în vârstă că lectura voastră să fie mai lentă sau să citiți ocazional o propoziție de mai multe ori pentru a înțelege semnificația ei. Abilitatea dumneavoastră de a citi și de a păstra informații poate cere mai mult efort".
În spatele acestor probleme de lectură s-ar putea ascunde insuficiența cognitivă ușoară (MCI). Însă, precizează Salinas, deși aceasta este o schimbare notabilă în abilitățile de gândire și memorie, nu este suficientă pentru a deveni o barieră imensă în capacitatea de a avea grijă de voi și de a vă îndeplini sarcinile zilnice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.